Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:02
28.11.2020.

Poboljšava san i ublažava osjećaj tjeskobe

Čaj od kamilice su dugo koristi u liječenju nesanice, ali istraživanja pokazuju da ova čudotvorna biljka pomaže i u ublažavanju osjećaja tjeskobe, te kod održavanja zdravlja kostiju.

 


Naveče kada nakon večere popijete šolju čaja od kamilice, možda ćete se osjećati opuštenije i spremnije za spavanje. Ali nije samo toplina tečnosti ono što umiruje, piše Klix.ba.

Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu poboljšati kvalitet sna i raspoloženja, podržava zdravlje kostiju i ublažava bol.

Čaj od kamilice može poboljšati kvalitet sna

Čaj od kamilice dugo se koristi u liječenju nesanice. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. Flavonoidi su hemijski spojevi koji biljkama daju boju i obiluju antioksidantima, pomažući vašem tijelu u borbi protiv toksina.

Dakle, kao i kod lijekova protiv anksioznosti, čaj od kamilice djeluje tako da se osjećate mirno i smireno.

Kamilica je efikasna i pomaže zdravlju kostiju

Postoje dokazi da je čaj od kamilice dobar za zdravlje kostiju.

Lisa Richards, sertifikovana savjetnica za ishranu, istakla je da flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se poprave i rastu. Takođe, kamilica može pomoći i u regulisanju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju.

Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase.

Kamilica može pomoći kod menstrualnih bolova

Menstrualnu bol može tokom života iskusiti i do 93 posto žena, a čaj od kamilice može biti jedan od rješenja za taj problem.

Monica Auslander Moreno, nutricionistkinja iz Essence Nutritiona u Miamiju kaže da topli, umirujući napici mogu ukloniti bol. Ipak, kamilica je bolja jer poput mente i druge biljke ima djelovanja koja ublažavaju nehotične grčeve mišića.

Kamilica može pomoći kod anksioznosti

"Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih efekata na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog pritiska i omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome tjeskobe poput nesanice i razdražljivosti", tvrdi Richards.

Studija iz 2016. godine potvrđuje neka od ovih otkrića.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:32
  23.1.2021.

  Niti jedan slučaj sezonskog gripa nije registrovan u Crnoj Gori do sada, a u laboratorijama Instituta za javno zdravlje (IJZ) analizirano je svega 29 uzoraka.

 • 22:05
  22.1.2021.

  Smokve, ukusni plodovi listopadnog drveća iz roda fikusa, već su nekoliko vjekova dio ljudske dijete. Ovo voće u obliku suza najbolje uspijeva na Bliskom istoku i u Sredozemlju, a preporučeno je da se konzumira zbog brojnih zdravstvenih benefita.

 • 20:06
  22.1.2021.

  Vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa za prvi kvartal ove godine, a očekuje se da će prve doze u Crnu Goru stići početkom februara.

 • 17:39
  22.1.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1.590 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 484 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.