Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
28.5.2022.

Stalno ste pospani? Ovo su mogući uzroci

S vremena na vrijeme osjetiti blagu pospanost tokom dana, ali ako ponekad iznenada ili poprilično često osjećate pretjeranu pospanost i osjećate da vam je potrebno više sna od preporučenih 7-8 sati, to može biti razlog za zabrinutost.

 


Ovo su neki od razloga za prekomjernu pospanost tokom dana.

"Dugovanje" sna

Ako u nekom periodu ne spavate onoliko koliko vam je potrebno, koristi se ovaj pojam. Taj se dug gomila s vremenom, ako period potraje, zbog čega vam može trebati neko vrijeme da nadoknadite san.

Dugovanje sna može nastati čak i zbog jedne noći nedovoljnog sna, a može potrajati nekoliko dana dok se potpuno oporavite, kaže psihijatar i specijalist medicine spavanja Alex Dimitriu.

Konzumiranje kofeina ili alkohola

"Kvaliteta sna je jednako važna kao i količina sna. Za mozak je važno da noću prođe kroz odgovarajuće faze sna, a mnoge tvari to mogu poremetiti", kaže Dimitriu.

Na primjer, on kaže da su dva uobičajena krivca za poremećen san kofein i alkohol.

Kofein može dovesti do toga da vam treba više vremena da zaspite, da vam je san lošije kvalitete i da ukupno spavate kraće.

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da kofein šest sati prije spavanja smanjuje ukupno vrijeme spavanja za više od sat vremena.

Alkohol može dovesti do niže kvalitete sna jer smanjuje količinu REM faze sna. Studija iz 2018. pokazala je da umjereni unos alkohola smanjuje kvalitetu sna za 24 posto, a visok unos alkohola rezultira smanjenjem kvalitete sna od 39.2 posto.

Lijekovi

Razni lijekovi mogu uzrokovati pretjeranu pospanost, kaže Dimitriu. Ove nuspojave možete posebno primijetiti kada prvi put počnete uzimati neki lijek. Primjeri lijekova koji uzrokuju pospanost su: lijekovi protiv alergija, lijekovi protiv anksioznosti, antidepresivi, antipsihotici, antikonvulzivi, lijekovi za visoki krvni pritisak, lijekovi za opuštanje mišića, lijekovi protiv bolova.

 

Izvor: klix.ba

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:24
  4.7.2022.

  U Crnoj Gori registrovano je 187 novih slučajeva koronavirusa. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih od posljedica korone, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

 • 15:04
  3.7.2022.

  Institut za javno zdravlje (IJZ) registrovao je 260 novih slučajeva koronavirusa. U posljednja 24 časa nije prijavljen nijedan smrtni ishod od posljedica Kovida-19.

   

   

 • 21:49
  2.7.2022.

  Proteini su ključni za oporavak stanica i tkiva, a pomažu i stabilizovati šećer u krvi i utažiti glad. U prehranu biste trebali uključiti kvalitetne, nemasne proteine kako biste učinkovito mršavjeli te ojačali i poboljšali cjelokupno zdravlje.

   

 • 14:55
  2.7.2022.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i druge javne i privatne laboratorije, analizirale su 958 uzoraka i registrovale 271 novi slučaj koronavirusa.