Autor: onogost.me
Foto: gov.me/S. Matić
08:49
17.9.2020.

U Nikšić stigli ljekari iz KCCG

Nakon što su u utorak veče, usljed velikog priliva kovid pozitivnih pacijenata popunjeni kapaciteti nikšićke bolnice i dio upućen na bolničko liječenje u bolnicu u Brezoviku, juče je situacija u Opštoj bolnici Nikšić bila stabilna i nije zabilježen značajniji prijem pacijenata, kazao je šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dr Nermin Abdić.


Istakao je i da su juče u nikšićku bolnicu kao ispomoć upućeni jedan pulmolog i infektolog iz Kliničkog centra Crne Gore.

Pod kontrolom

"Stanje je u Nikšiću sada stabilno, nema nekog velikog priliva. Situaciju pratimo. Jeste bio utorak dan sa velikim brojem pacijenata, ali su svi za koje je procijenjeno da treba da budu hospitalizovani i zbrinuti. Za sada nema razloga panici i apelujem na stanovnike Nikšića da prihvate ozbiljnost situacije i da se u skladu sa tim i ponašaju", poručio je Abdić.

Direktor nikšićke Opšte bolnice dr Ilija Ašanin nije želio da komentariše dramatičnu situaciju u utorak u ovoj bolnici, kada je skoro čitavog dana više pacijenata kojima je bilo potrebno liječenje u ambulanti i hodnicima, kako su novinarima ispričali njihovi najbliži, čekalo na prijem. Tek kasno uveče, kada je u Nikšić stigao tim Medicinskog kriznog štaba koji je predvodio dr Abdić, problem je riješen tako što je još jedan blok u bolnici u Brezoviku pretvoren u kovid odjeljenje i pacijenti smješteni.

Ašanin je samo rekao da je zaglušenje uzrokovao nagli priliv kovid pacijenata.

Na pitanje da li je bilo realno predvidjeti da je do ovakvog scenarija moglo da dođe s obzirom na veliki rast novoinficiranih korona virusom u ovom gradu i da li je bilo moguće pripremiti blagovremen odgovor na takvu situaciju, Ašanin kaže da se "radi o vanrednoj situaciji“ i da se „kovid pacijenti ne zakazuju kroz informacioni sistem“.

"Svuda se čeka na pregled, to su vanredne situacije. Kovid pacijenti se ne zakazuju kroz informacioni sistem kao ostali pacijenti. Ko može da zna koliko će ih danas biti ili sjutra. Možemo samo da pretpostavimo", rekao je Ašanin za Pobjedu.

On smatra da je upravo kroz odgovor na tu situaciju nikšićka bolnica pokazala koliko je organizovana.

"Ova bolnica je pokazala u utorak da je toliko organizovana da je toliki nagli priliv pacijenata riješen bez ikakvog incidenta što se tiče zdravlja pacijenata. Svi su zbrinuti, svi su pod terapijom i svi su dobro. To što je neko mislio da treba da se završi za pola sata 50 ljudi, to je već druga stvar", kazao je Ašanin.

Direktor nikšićke bolnice pojašnjava da je u utorak pregledano nešto više od 50 pacijenata, te napominje da se dešavalo u minulim danima da bude pregledano i po 60 i više pacijenata, ali da od tog broja na bolničko liječenje bude primljeno pet, šest, dok je u utorak hospitalizovano 15 pacijenata u nikšićkoj bolnici i nešto više od dvadeset u bolnici u Brezoviku.

"U utorak je urađeno sve kao što je svaki dan rađeno. Svaki dan imamo od 40 do 70 ljudi koje ambulantno pregledamo. S tim što ih je u utorak bilo najviše kojima treba prijem u bolnicu. Naša bolnica jedna je od najorganizovanijih ustanova. Imamo i tehničke i kadrovske i smještajne kapacitete da odgovorimo na zahtjeve novonastale epidemiološke situacije", tvrdi Ašanin.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije