Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:45
5.11.2019.

Vakcina protiv HPV se do kraja godine uvodi u kalendar imunizacije

Ministarstvo zdravlja uvešće do kraja godine u kalendar imunizacije vakcinu protiv Humanog papiloma virusa (HPV) i ponuditi je, kao preporučenu, djevojčicama od devet do 11 godina, kazali su iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović.


“Vakcina će biti preporučena, ali ne i obavezna. Vakcina protiv HPV (Gardasil 9) je indikovana za aktivnu imunizaciju osoba uzrasta od devete godine života i starijih, kako osobama ženskog, tako i muškog pola. Po preporuci Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) kod nas će se ponuditi djevojčicama uzrasta od devet do 11 godina”, kazali su iz ministarstva.

HPV vakcina, kako su objasnili, služi za sprečavanje infekcije HPV virusom (vakcina protiv humanog papilomavirusa 9-ovalentna tipovi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), koji je jedan od uzročnika karcinoma cerviks, vulvu, vaginu i genitalnih kondiloma (Condyloma acuminata), uzrokovanih određenim tipovima HPV-a.

Hronične nezarazne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti kako u svijetu tako i kod nas, podsjetili su iz ministarstva i dodali da je najveći procenat smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, dok su na drugom mjestu maligna oboljenja.

“Najbolji vid sprečavanja pojave oboljenja je prevencija, a imunizacija je najefikasnija preventivna mjera. Zato je Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) predložila Ministarstvu zdravlja da ponudi građanima Crne Gore i uvede u kalendar imunizacija vakcinu protiv Humanog papiloma virusa (HPV). Ovu vakcinu, koja djeluje na sprečavanje infekcije Humanim papiloma virusom za koga se smatra da je jedan od uzroka nastanka raka grlića materice, ali i rektuma i drugih, preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, a uvedena je i u velikom broju zemalja Evropske unije”, pojasnili su iz ministarstva.

Uvođenje HPV vakcine, uz Nacionalni skrining za rak grlića materice, koji se već sprovodi u Crnoj Gori, ističu, doprinijeće značajnom smanjenju obolijevanja od raka grlića materice, a samim tim će se smanjiti i smrtnost od ove bolesti.

Iz ministarstva podsjećaju da se u Crnoj Gori izvode tri skrining programa, od kojih se dva izvode na nacionalnom nivou za rak debelog crijeva i rak grlića materice, za koje je nabavljena kompletna oprema. Skrining program za karcinom grlića materice sprovodi se od 18. jula 2016, a skrining program za karcinom debelog crijeva od 1. juna 2013. godine.

 

Izvor: Dnevne novine

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:32
  19.11.2019.

  Budžet za zdravstveni sistem za sljedeću godinu iznosiće 281,5 miliona eura, što je skoro 14 odsto više u odnosu na tekući, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da veća izdvajanja za zdravstvo znače dugoročno investiranje u zdravlje svih.

 • 22:18
  18.11.2019.

  Mnogi misle da će na tvrdom sapunu s prljavih ruku ostati bakterije i da je puno bolje koristiti tečnu varijantu, a stručnjak je razbio ovaj mit.

 • 22:04
  17.11.2019.

  Ako ne volite određenu vrstu povrća, to može biti usko povezano sa genima, tvrde američki naučnici u novom istraživanju.

 • 22:06
  16.11.2019.

  Oštećenja mozga dešavaju se prije nego što i primijetite promjenu povezanu sa gubitkom sluha, ukazuje nedavno istraživanje.