Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:20
23.5.2020.

Zašto čokolada stvara zavisnost

Veoma je važno koju čokoladu jedete, jer vam ona može biti korisna, ali i navesti vas da se ponašate kao zavisnik.


Mliječna i bijela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za još čokolade, piše NBC News.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost.

Nije utvrđeno zbog čega se to događa, ali oni koji prave čokoladu znaju što je čini ukusnom, pa tako mliječna čokolada ima mnogo više šećera nego išta što prirodno sadrži šećer.

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, koja je puna dobrih hranljivih stvari.

Kakao koji se koristi za izradu te čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih spojeva koji se zovu polifenoli, a prah od kakaa u sebi ima 50 miligrama polifenola po gramu.

Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliko kakaa ima u sebi – što ga je više, to je bolje.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:02
  2.6.2020.

  Uspavanke su mnogim mališanima uljepšale djetinjstvo, a stručnjaci smatraju da bi mame trebalo da ih pjevaju sve dok djeca ne počnu sama da se uspavljuju, odnosno u prvih nekoliko godina njihovog života.

 • 17:17
  2.6.2020.

  Od jučerašnjeg presjeka stanja laboratorije Instituta za javno zdravlje analizirale su 133 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije kovid-19.

 • 09:05
  2.6.2020.

  Crna Gora prošla je dva inkubaciona perioda od 28 dana bez novih slučajeva koronavirusa, što znači da su se stekli uslovi da se odjavi epidemija, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

 • 18:06
  1.6.2020.

  Od jučerašnjeg presjeka stanja do danas u 17 sati laboratorijeInstituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su završile analizu 86 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije Kovid19.