Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Daju u zakup proizvodne kapacitete u EPCG Željezari

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 11.12.2023. u 15:33
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je Javni poziv za izdavanje u zakup proizvodnih kapaciteta u kćerki kompaniji EPCG-Željezara Nikšić u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina.

Iz EPCG kažu da pravo učešća na Javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti.

Zakup se daje na period od minimum pet godina, sa mogućnošću produžetka trajanja ugovora. Zakupac će, kako se navodi u Javnom pozivu, imati mogućnost da zakupi proizvodne kapacitete sa potrebnim brojem zaposlenih (selekcijom od postojećih zaposlenih) ili zapošljavanjem novih zaposlenih.

"Zakup podrazumijeva plaćanje mjesečne zakupnine, uz mogućnost preuzimanja dijela ili svih zaposlenih u DOO „EPCG – Željezara Nikšić“. Broj zaposlenih koji će biti preuzeti zavisi od potreba i procjene ponuđača i trebalo bi da predstavlja sastavni dio ponude. Minimalan iznos zakupnine koji mora biti plaćan opredijeljen je na iznos od 30.000,00 eura mjesečno, a njena konačna visina zavisi od ponude Zakupca po elementima javnog poziva. Odabir i selekciju zaposlenih koji će biti preuzeti vrši Zakupac, na osnovu utvrđenih kriterijuma za sistematizovane poslove", navodi se u Javnom pozivu.

U zakup se izdaju proizvodne  i pomoćne hale, proizvodna postrojenja, mašine i pomoćna oprema i ostala infrastruktura koja je u funkciji (i predstavlja podršku) nesmetanog odvijanja proizvodnje i drugih poslovnih procesa u proizvodnim pogonima Čeličana i Kovačnica.

Prednost prilikom odabira poslovnog partnera imaće, objašnjavaju, kompanije koje imaju tradiciju i reference u proizvodnji kovanih čelika: ugljeničnih, legiranih, alatnih čelika i dr.

„Odabir najpovoljnije ponude sprovešće se putem pregovora sa zainteresovanim kompanijama koje uzmu učešće po uslovima Javnog poziva. Pravo učešća imaju sve kompanije koje dostave prijave po predmetnom javnom pozivu na adresu EPCG AD Nikšić, Vuka Karadzića broj 2, u zapečaćenoj koferti sa naznakom „Javni poziv za zakup čeličane i kovačnice“ uz naznaku „ne otvarati prije zvaničnog zasijedanja komisije za sprovođenje postupka pregleda i rangiranja prispjelih ponuda““, navodi iz EPCG.

Prijave se podnose neposredno ili na arhivu na adresu EPCG AD Nikšić, Vuka Karadžića broj 2, Nikšić, Crna Gora, do 25. 01. 2024. godine u 12h.

Obilazak proizvodnih kapaciteta, koji su predmet javnog poziva, biće omogućen kompanijama koje apliciraju na javni poziv radnim danima od 10 do 14 sati. Kontakt telefoni i mail adresa: +38269327701, +38267640730, [email protected]

"Prednost prilikom odabira poslovnog partnera imaće kompanije koje svoju proizvodnu agendu temelje na proizvodnji tzv. “zelenog čelika” i na taj način postepeno iz godine u godinu imaju za cilj da oblikuju održivu budućnost proizvodnje kroz: postepeno investiranje u nove proizvodne tehnologije, unapređenje postojećih proizvodnih postrojenja, mašina i pomoćne opreme, korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora, recikljiranje tehnološkog otpada nastalog kao nus produkta proizvodnje, postepenu redukciju emisije štetnih gasova i drugih štetnih praškastih materija u atmosferu čime će se postepeno steći uslovi za uvođenje EPD (Environmental Product Declaration) i drugih sertifikata koji predstavljaju međunarodno priznatu eko-deklaraciju", navodi se u Javnom pozivu.

Dodaju da prednost prilikom odabira poslovnog partnera imaće kompanije koje dostave plan razvoja proizvodnih pogona Čeličana i Kovačnica za narednih 5 godina, s akcentom na planirane inesticije (unapređenje postojeće proizvodnje sa tehničko-tehnološkog aspekta i eventualna ulaganja u nova proizvodnja postrojenja).

Više detalja o Javnom pozivu potražite OVDJE.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.