Autor: onogost.me
Foto: gov.me
15:44
9.4.2020.

Marković predstavio novi paket mjera za pomoć privredi i ugroženima

Ekonomski tim koji je formirao premijer Duško Marković predložio je paket mjera radi pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima i o tome će biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova i ekonomskim ekspertima.


„Želim da okupimo i ujedinimo i snage i znanje! Da napravimo Savez za Crnu Goru, jer jedino zajedno, i jedino složno možemo pobijediti sve izazove koje je nametnulo širenje ovog virusa. Država će, i u izmijenjenim i teškim okolnostima, nastaviti da redovno i bez umanjivanja, izmiruje svoje obaveze prema građanima i privredi“,  rekao je Marković.

Nove predložene mjere uključuju:

• Subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni;

 Subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50% bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije;

• Subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom ODSUSTVU za april i maj u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina;

• Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji;

• Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Subvencije koje država na ovaj način daje kroz podršku privredi i građanima izuzete su od prinudne naplate.
Ove mjere uključuju i olakšice za građane i olakšice za pospješivanje likvidnosti.

• Dodatno, Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove Vladine mjere.

• Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mjera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

• Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za mjesece april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja;

Paralelno, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.

Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najvise 45 dana a Uprava carina će limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mjesece april i maj za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen nardbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije.

"Ovaj paket mjera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva, o kojima smo vodili računa i prilikom donošenja preporuka za suzbijanje epidemije, sa ciljem omogućavanja poljoprivrednih radova u realno mogućim rokovima", objasnio je on. 

Marković je istakao da od sektora poljoprivrede očekujeu snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, i zbog toga je Vladino opredjeljenje da se, kako je naveo, pored više nego izdašnog Agrobudžeta, poljoprivreda dodatno podrži kroz: 

 • Jednokratnu pomoć privrednim ribarima;
 • Plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede;
 • Jednokratnu podršku korisnicima staračkih naknada;
 • Podršku kupovini domaćih proizvoda;
 • Podršku plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana;
 • Povoljne kredite za nabavku obrtnih sredstava I plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu;
 • Avansnu uplatu 80% pojedinih premija.

"Dodatna podrška poljoprivredi označiće i nastavak politike ravnomjernog regionalnog razvoja, sa posebnim fokusom na Sjever Crne Gore. Na kraju, Vlada će obezbijediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 eura svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje", poručio je Marković 

Premijer je rekao da je suština svake od ovih mjera da podrži zaposlenog koji radi i želi da stvara; i privrednika koji poštuje državu i njene ekonomske napore, čuvajući pritom svoje zaposlene.
 

On je istakao da Crna Gora nastavlja uspješno da se nosi sa epidemijom koja je ugrozila i paralisala cijeli svijet, to pokazuju i informacije i analize svih domaćih i međunarodnih institucija, proučio je premijer Duško Marković i još jednom se zahvalio svih građanima Crne Gore koji su pokazali visok nivo svijesti i odgovornosti.

"Svjedočimo i neodgovornosti manjeg broja ljudi, koja može ugroziti ciljeve koje je država postavila i da poništi žrtvu, odgovornost i patriotizam velikog broja građana", kazao je premijer u obraćanju građanima.

Sada, kako je kazao Markoivć, svako, bez izuzetka, mora biti svjestan da se nalazimo u najvažnijem periodu za očubvanje zdravlja svih nas.

"Doprinos svih građana je presudan jer on znači priliku za sve nas. Disciplina mora biti nametnuta svima koji se nijesu povinovali naredbama i uputstvima, nas samih, naše djece i naših porodica. Zato institucije za sprovođenje zakona moraju u narednim danima biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada", kazao je Marković.

Rekao je da je obaveza Vlade da u redovnim okolnostima obezbijedi ambijent za razvoj ekonomije i bolji standard svojih građana.

"Pravo na pristojan život svakog od vas u situaciji u kojoj smo se našli je pravo svih vas. Zato sam zatražio od ekspertskog tima da pripremi predlog ekonomskih mjera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmjerene onima kojima su najpotrebnije", kazao je Marković.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:35
  28.5.2020.

  Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i privrednim društvima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima.

 • 08:16
  28.5.2020.

  Prijavljivanje za drugi moratorijum na otplatu kredita počinje od 1. juna. Na bankama je da odluče da li će moratorijum da ponude za sve ili samo za određene kreditne proizvode. Nijesu obavezne da ponude drugi moratorijum korisnicima, čak i ako ispunjavaju uslove propisane novom odlukom CBCG, pojašnjeno je juče iz CBCG. Korisnik kredita može tražiti moratorijum na 90, 30 ili 60 dana.

 • 19:49
  27.5.2020.

  U cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić na današnjoj sjednici su jednoglasno usvojili Odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima.

 • 14:31
  27.5.2020.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 188.866.423 kWh električne energije, što je za oko četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i za 18 odsto manje u odnosu na martovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopštli su iz Crnogorskog elektro-distributivnog sistema (CEDIS).