Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:02
21.7.2021.

Ne boje se zatvaranja zahvaljujući vakcinisanim građanima

Za nepuno godinu dana nikšićki ugostitelji tri puta su zatvarani. Oni sa kojima smo razgovarali, kažu da su pretrpjeli ogromne gubitke, te da se još nijesu oporavili. Iako zdravstvene vlasti najavljuju novi talas koronavirusa, dok delta soj već uveliko „hara“ u regionu, ugostitelji se ovoga puta ne boje potpunog zatvaranja zahvaljujući vakcinaciji i vakcinisanim građanima. Vjeruju da vakcine čuvaju zdravlje i biznise.


„Gubici su nama, koji smo u tom momentu prevashodno bili noćni klub, oko 95 odsto, uz to sem kratkotrajne subvencije radnicima, izostala je bilo kakva pomoć države. Trudili smo se da ne otpuštamo nikoga i uspjeli smo nekako. Imam trenutno sedam stalno zaposlenih“, kaže vlasnik House pab-a, Peđa Nikolić.

Ističe da bi novo zaključavanje dovelo do zatvaranja biznisa, jer se, kako kaže, niko još nije ni blizu oporavio.

„Ja sam siguran da ni u kom slučaju ne mogu zatvoriti biznis za ljude koji su vakcinisani. Imaćemo uskoro blizu 40 odsto vakcinisanih, tako da će bilo koji biznis koliko-toliko funkcionisati. Ne bojim se totalnog zatvaranja više. Smatram da vakcine čuvaju zdravlje i biznise“, kaže Nikolić.

Radovan Ninković, vlasnik Oktoberfesta ranije je za portal Onogošt kazao da se gubici u zadnjih godinu dana teško mogu nadomjestiti u naredne dvije godine.

Hotel „Yugoslavia“ od zatvaranja nije otpuštao radnike, već su zarade bile smanjene za 20 odsto.

Menadžer hotela, Boris Miljanić objašnjava da su gubici tokom zatvaranja bili ogromni i napominje koliko je bitna vakcinacija da bi sačuvali biznise.

„Smatramo da je potpuna vakcinacija jedino rješenje, ne djelimična kao što je trenutno slučaj. Svakako da taj proces moraju pratiti odgovarajuće mjere države (subvencije, smanjenje poreza, itd), kako bi na pravi način izašli iz ove situacije i vratili se u redovne tokove poslovanja“, kaže on.

Dalibor Petković, vlasnik lokala „Room 56“ kaže da se nakon tri zatvaranja teško „staje na noge“.

Konstatuje da se ne boji zatvaranja, jer je čitav kolektiv vakcinisan, te da vjeruje da će vakcine sačuvati zdravlje i biznise.

„Zvanicno tri totalna zatvaranja, ali i radno vrijeme do 16, 18, 20h možemo računati kao da ne radimo. Jer i u tom radnom vremenu smo morali da poštujemo mjere i ograničimo broj ljudi što je dodatno uticalo na posao. Nismo otpuštali, čak i posle zadnjeg otvaranja smo i primili nove. Jer opet naš posao možemo svrstati više u porodični rad.... Novo zatvaranje je uvijek moguće, ali kao neko ko je ispoštovao sve protokole i vakcinaciju mislim da nema potrebe da se bojimo. Onda ćemo doći do ključnog pitanja: Zašto vakcina i sve mjere ako to ne pomaže? Zasto bismo zatvarali objekte ako je kolektiv vakcinisan i radi po mjerama?“, ističe Petković.

Ministarstvo zdravlja juče je upozorilo vlasnike ugostiteljskih objekata i ostalih uslužnih objekata kao i priređivače igara na sreću da će se kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bez oklijevanja kažnjavati.

Iz Ministarstva napominju da kažnjavanje neće samo biti novčano, već i zatvaranjem i pečaćenjem objekata u trajanju od tri dana.

Podsjetili su da u slučaju da jedan objekat više od jednom prekrši mjere, narednom prilikom se zatvara 15 do 30 dana.

Iz Ministarstva ponavljaju da je za prisustvo svim masovnim manifestacijama, uključujući posjete noćnim klubovina, neophodno predočiti potvrdu da je prošlo 14 dana od potpune vakcinacije protiv Kovida-19 ili negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili brzog antigenskog testa – BAT koji nije stariji od 48 sati ili pozitivnog rezultata serološkog testa - antitijela klase IgG koji nije stariji od 90 dana.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  27.7.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove je zbog povećanog broja registrovanih slučajeva virusa covid 19 od stupanja novih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja na snagu vršila pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera, saopšteno je iz UIP-a.

 • 16:42
  27.7.2021.

  Najnovije mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 negativno se odražavaju na ugostiteljski sektor, a posebno na noćne klubove i barove. Crna Gora je destinacija prepoznata po kvalitetnom noćnom životu kojem značajno doprinose noćni klubovi i barovi, a mjere koje su donijete ili se najavljuju, poput boravka uz digitalnu potvrdu o imunizaciji, diskriminišu ove objekte. Ovo je poručeno sa konstitutivne sjednice Grupacije ugostitelja održane danas.

 • 14:43
  27.7.2021.

  U Crnoj Gori ima više od 100.000 bespravno sagrađenih objekata, a za legalizaciju je podnijeto svega 50.000 zahtjeva.

 • 14:40
  26.7.2021.

  Znate li kako da napišete biznis plan? A da li ste se okušali u pisanju projekta?