Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
19:17
15.9.2020.

Objavljen drugi set odgovora u vezi sa elektronskom fiskalizacijom

Poreska uprava (PU) objavila je drugi set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije radi edukacije i informisanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.


PU je omogućila svima da postavljaju pitanja u vezi sa projektom, koja se na sedmičnoj osnovi dopunjavaju, u cilju blagovremene i lakše pripreme za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, shodno Zakonu, podzakonskim aktima i Tehničkoj i Funkcionalnoj specifikaciji.

Iz PU su na pitanje kada će portali za registraciju https://efi.tax.gov.me/self-care i https://efitest.tax.gov.me/self-care biti dostupni kako bi kompletirali proces registracije, odgovorili da će to biti sredinom oktobra, nakon uspostavljanja testnog okruženja za testiranje XML poruka.

“U toku je montaža opreme za Informacioni sistem PU. Obavještenje o uspostavljanju testnog okruženja i uputstvo za unos podataka o poreskom obvezniku, poslovnom prostoru, elektronskom naplatnom uređaju i operateru biće objavljeni na sajtu PU”, precizirali su iz PU.

Oni su, odgovarajući na pitanje kako će se sprovoditi elektronska fiskalizacija za firme koje se bave brzom poštom i čiji kuriri izdaju račune na licu mjesta, kazali da su kompanije koje se bave djelatnošću brze pošte obveznik fiskalizacije, imajući u vidu da one predstavljaju obveznike poreza na dobit, kao i obveznike izdavanja računa/faktura.

“Za obavljanje fiskalnog servisa neophodno je da posjedujete mobilni elektronski naplatni uređaj, koji će omogućiti slanje XML poruka prema PU i štampu fiskalizovanog računa”, dodali su iz PU.

Na pitanje da li je štampa gotovinskih elektronskih fiskalizovanih računa dozvoljena na bilo kakvom printeru i da li je to slobodan izbor obveznika fiskalizacije, iz PU su odgovorili da je štampa fiskalizovanih elektronskih računa dozvoljena na bilo kom tipu štampača i slobodan je izbor poreskog obveznika.

“Ovi štampači ne moraju imati fiskalnu memoriju. Fiskalni printeri se najčešće mogu prilagoditi za štampu fiskalnih računa u online sistemu fiskalizacije, što svakako zavisi od proizvođača fiskalnih štampača”, rekli su iz PU.

Oni su, odgovarajući na pitanje da li se moraju i dalje koristiti fiskalne kase za izdavanje gotovinskih računa ili može da se koristi termalni printer povezan sa računarom koji koristi neki sertifikovani softver, naveli da se fiskalne kase najčešće ne mogu prilagoditi na novi sistem online fiskalizacije u realnom vremenu i potrebno je kupiti novi elektronski naplatni uređaj.

“Štampa fiskalizovanih elektronskih računa je dozvoljena na bilo kom tipu štampača i slobodan je izbor poreskog obveznika. Ovi štampači ne moraju imati fiskalnu memoriju. Fiskalni printeri se najčešće mogu prilagoditi za štampu fiskalnih računa u online sistemu fiskalizacije, što svakako zavisi od proizvođača fiskalnih štampača”, objasnili su iz PU.

Alternativa elektronskom naplatnom uređaju je program koji je instaliran na računaru i štampa se obavlja na termalnom printeru.

Iz PU su, na pitanje da li softver za fiskalizaciju mora biti program koji se instalira na svaki pojedinačni računar korisnika ili može biti web platforma koja se koristi upotrebom korisničkog imena i lozinke, odgovorili da je softver za fiskalizaciju programsko rješenje kod poreskog obveznika.

“Instalira se na svaki pojedinačni računar kod poreskog obveznika. Ako poreski obveznik ima centralni sistem za obradu podataka može se koristiti elektronski certifikat koji se instalira na server poreskog obveznika”, dodali su iz PU.

Sva pitanja su dostupna na linku http://www.poreskauprava.gov.me/vijesti/232941/ELEKTRONSKA-FISKALIZACIJA-Drugi-set-cesto-postavljani...

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:31
  26.9.2020.

  Povećanje nivoa loših kredita je uvijek zabrinjavajuće, ali uzevši u obzir okolnosti poslovanja sa uticajima pandemije, možemo reći da rast nije mimo očekivanja, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

   

 • 16:19
  26.9.2020.

  U skupštinsku proceduru je juče stigao Prijedlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem se navodi da su izvorni prihodi bili 1,8 milijardi eura, konsolidovani izdaci 2,028 milijardi, a depoziti 545 miliona eura.

   

 • 08:52
  25.9.2020.

  Centralna banka objavila je juče anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštrovanje kriterijuma za dodjelu kredita i stanovništvu i privredi. Ako je zbog korona virusa očekivan pad tražnje za kreditima u drugom kvartalu, onda svakako raduje porast odobrenih kredita u julu.

   

 • 15:21
  24.9.2020.

  U drugom kvartalu ove godine broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 4,1 odsto, a u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 8,6 odsto. Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 11,9 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 1,9 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.