Opet pokrenuto probno kovanje čelika u Željezari

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 28.07.2023. u 17:12
Nakon dvije i po godine pauze, ponovo je pokrenuto probno kovanje čelika u nikšićkoj Željezari. Radnici i menadžment vjeruju da mogu samostalno organizovati proizvodnju, ali za to su im potrebna sredstva majke firme Elektroprivrede Crne Gore, iz koje kažu da zbog određenih pravnih prepreka ne mogu da organizuju proizvodnje u Željezari.

Probnom obradom zagrijanog čelika, pripremanje proizvodnog pogona Kovačnice u nikšićkoj Željezari, danas je i zvanično zaključeno.

“Danas je poseban dan. Kao što vidite počeli smo probno kovanje koje ide u savršenom redu. Trebalo bi da se nastavi ovako dalje, jer bez ovoga ne možemo naprijed”, kazao je Budimir Janjušević, poslovođa u Kovačnici.

Radnici i menadžment Željezare ubijeđeni su da proizvodnja može da počne. Ipak, da bi startovala potrebna su sredstva od majke firme, EPCG, namijenjena biznis planom.

“Sa komercijane strane naše službe su u prethodnih deset dana prikupile oko 2.500 tona upita za kovane čelike. To je neka vrijednost oko 4 miliona eura, a da bi to odradili potrebna su novčana sredstva koja su planirana biznis planom u vrijednosti od 6,5 miliona eura”, rekao je izvršni direktor EPCG Željezara Đorđije Manojlović.

Kako su ranije istakli iz EPCG, zbog ograničavajućih pravnih faktora kao majka firma ne mogu se baviti organizacijom proizvodnog procesa u Željezari. Sa druge strane, menadžment i radnici Željezare se nadaju da će pored Kovačnice, pokrenuti i pogon Čeličane.

“Ima tu još nekih pravnih nejasnoća. Na tome rade pravne službe i mislim da je interes da se te nejasnoće otklone, jer ako nije pravno nešto da radi 400-500 ljudi u fabrici, ne znam šta je pravno u ovoj državi”, kazao je Manojlović.

“Željezara ima proizvodne kapacitete, ima stručan kadar, može da odgovori zahtjevu, a osnovni zahtjev radnika i menadžmenta jeste da Željezara radi. Željezara će to sigurno pokazati, mi smo se za to borili i nadam se da ćemo to u narednom periodu dokazati”, dodaje Milan Kosović, direktor prerade u EPCG Željezara.

Kako se prethodnih dana pominjalo i eventualno izdavanje u zakup Čeličane i Kovačnice od strane EPCG, iz menadžmenta fabrike su istakli da je, između ostalog, to moguće u slučaju ako se pokaže da Željezara ne može pokrenuti nevedene pogone sopstvenim snagama.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić zakazana je u srijedu, 11. oktobra u zgradi Opštine, sa početkom u 10 časova.
  Najveći procenat građana, 63,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.