Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:56
26.5.2020.

Sudije traže da se poništi uredba o smanjenju plata

Advokat Milan Vojinović iz Nikšića podnio je Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti koja se odnosi na član 2 Odluke o obračunskoj vrijednosti koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu.


Od Ustavnog suda zahtijevaju da obustavi izvršenje Odluke sa spornim članom 2 do donošenja konačne odluke po ovom pravnom sredstvu.

On u izjavi za Dan kazao da je inicijativu podnio u ime više sudija i zaposlenih u javnom sektoru. Ističe se da su sudije lišene brojnih privilegija i benefita koje u živaju državni i javni funkcioneri koji poslove obavljaju u Skupštini i Vladi.

“Ukazujemo na evidentnu neproporcionalnost preduzetih mjera i cilja kojem se teži na štetu zaposlenih u javnom sektoru iz grupe A i B u odnosu na zaposlene iz ostalih grupa, koji nisu izloženi bilo kakvom teretu”, naglašava se u inicijativi.

Kako je navedeno u inicijativi, Odlukom o obračunskoj vrijednosti koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu odlučeno je: “(član 1) Vrijednost koeficijenata za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2020. u bruto iznosu je 90 eura. (član 2) Izuzeto do člana 1 ove odluke za zaposlene čiji su koeficijenti utvrđeni u grupi poslova A i B u čl. 22,23 i 24 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade za maj i jun 2010. godine u bruto iznosu je 45 eura.

Kako je navedeno, ova odluka primjenjivaće se od 1. maja 2020. godine.

U inicijativi je napisano da se osnovna zarada zaposlenih za puno radno vrijeme i standardni radni učinak utvrđuje množenjem koeficijenata predviđenog za grupe i podgrupe u koje je raspoređeno njegovo zvanje sa obračunskom vrijednošću koeficijenta koju utvrđuje Vlada Crne Gore.

Istaknuto je da se ne može jedna obračunska vrijednost koeficijenta (niža) koristiti za zaposlene iz A i B grupe poslova, a druga obračunska vrijednost (veća) za zaposlene iz drugih grupa poslova.

“U smislu člana 12 stava 2 Zakona o zaradama zaposlenihu javnom sektoru, obračunsku vrijednost koeficijenta predlaže Vladi organ državne uprave nadležne za poslove budžeta. Imajući u vidu navedene odredbe, te da je i vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskaln u 2020. određena u bruto iznosu od 90 eura, Vlada nije imala zakonskog osnova da Odluku o osporenom članu 2, mimo garantija iz Ustava i mimo zakonske procedure, smanji zaposlenima iz A i B grupe poslova obračunsku vrijednost koeficijenta (u bruto iznosu od 45 eura)”, pojašnjeno je inicijativom.

Između ostalog, istaknuto je da se ovakvim propisivanjem narušava ustavni princip da se zakonom uređuje način ostvarivanja prava prava zaposlenih na odgovarajuću zaradu.

 

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:53
  6.7.2020.

  Od ponoći će u Crnoj Gori poskupiti eurodizel i lož ulje za dva centa po litru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 08:12
  6.7.2020.

  Najjeftinije kilovate u Evropi plaćaju domaćinstva u Ukrajini svega 4,4 centa po kilovatsatu (kWh), dok je struja za građane najskuplja u Njemačkoj čak 30,88 centi za kWh, pokazuju zvanični podaci EUROSTAT-a za 2019. godinu objavljeni krajem prošle sedmice. Prema tim podacima E cijena kilovatsata električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva iznosi 10,3 centi i upola je niža od evropskog prosjeka EU (28), koji iznosi 21,54 centi po kWh.

 • 08:09
  6.7.2020.

  Zbog prisustva salmonele, tokom maja je veterinarska inspekcija zabranila uvoz 47 tona smrznute piletine, navodi se u mjesečnom izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 • 07:51
  6.7.2020.

  Krediti koji su na kraju prošle godine iznosili više od tri milijarde eura bili su veći nego na vrhuncu kreditnog buma iz 2007/2008.