Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izdati nalozi za uklanjanje terasa, Opština čekala izbor firme za taj posao

onogost.me
 • Autor Marija Goranović
 • 07.02.2024. u 08:11
Služba komunalne inspekcije saopštila je portalu Onogošt da je donijela rješenja za uklanjanje postavljenih staklenih panela sa pratećim mehanizmima, a da su zbog nepostupanja po istim pokrenuli prekršajne postupke protiv sedam vlasnika ugostiteljskih objekata.

To je epilog priče o popularnim zastakljenim nikšićkim terasama. Iz ove Službe nam nije saopšteno koje će terase lokala biti uklonjenje.

Opštinski Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine saopštio je prethodno portalu Onogošt da svi ugostitelji koji su zastaklili ugostiteljske terase su to uradili bez odobrenja i po svojoj volji.

Nakon što su nikšićki ugostitelji “oglušili” o rješenja da uklone zastakljene terase, to će uraditi Opština.

Komunalni inspektori Službe komunalne inspekcije, za sve ugostiteljske terase koje se nalaze ispred i u funkciji ugostiteljskih objekata u ulicama Njegoševoj i Trgu slobode, a na kojima je izvršeno djelimično ili potpuno zastakljivanje, sproveli su cjelokupni upravni postupak u predmetu izvršenih zastakljivanja, odnosno donijeli rješenja za uklanjanje postavljenih staklenih panela sa pratećim mehanizmima i zbog nepostupanja po istim podnijeli Sudu za prekršaje – odjeljenju u Nikšiću zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 7 (sedam) vlasnika predmetnih ugostiteljskih objekata, odnosno pravnih lica i odgovornih lica u pravnim licima”, navodi se u odgovoru Službe za komunalne inspekcije koji je dostavljen portalu Onogošt.

Za navedeni prekršaj, kako su kazali, predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 do 15.000 eura.

Iz ove Službe objašnjavju da ranije nijesu postupili po donesenim rješenjima jer je istekao ugovor koji je Opština Nikšić imala sa preduzećem koje je do sada bilo angažovano za sprovođenje izvršenja (uklanjanja) i da drugi ugovor nije mogao biti zaključen do usvajanja novog opštinskog budžeta. U odgovoru nije navedeno kada je istekao prethodni ugovor sa firmom zaduženom za ove poslove.

“Vlasnici navedenih ugostiteljskih objekata su pomenuti period iskoristili i neovlašćeno izvršili djelimično ili potpuno zastakljivanje predmetnih ugostiteljskih terasa”, navode iz ove opštinske Službe.

Stvaranjem uslova za zaključivanje novog ugovora Opština Nikšić je 2. februara 2024. godine zaključila ugovor sa preduzećem DOO “Zaštita prostora Crne Gore“ iz Danilovgrada.

“Shodno tome Služba Komunalne inspekcije će u nastavku inspekcijskog nadzora preko Odeljenja za sprovođenje izvršenja Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine zakazati administrativno izvršenje donesenih rješenja”, poručili su iz ove Službe, ne precizirajući kad će do toga doći.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  19

  1. E bravo! Nadam se resavanju problema, a pnda bih molila portal Onogost da pokrene temu buke, prije nego sto se zapjeva sa centra, da li ove godine Komunalna policija ima resenje za kaznjavanje i mjerenje decibel, jer prosle godine su bili prilicno pasivno po tom pitanju.

   1. Ne nadate se boljitaku.Isla sam im 10 puta ,tada su držali ,,opasni”momci kafić u centru grada.Da bi jedna mlada kom.insp. rekla ako vam smeta napišite zahtjev za zatvaranje lokala.Pa pobogu ne želim nikom da zatvorim lokal ali buka je bila nesnosljiva.Podrhtavali prozori na kuci,krevet trese…ma sou.A mjere db.prema ulici a ovo pozadi gdje su im unutrašnje bašte, sto su kuce izložene buci ,nista.Ali zato uredno napišu kaznu za parking.

  2. vratite trotoare gradjanima. Terase pravite u okviru objekta. Na pr. Mali sradion, Hotel Onogošt, itd. Ovakvo ponašanje totalna kulturna degradacija-svaka prčvara iznese stočić na trotoar. Pjesaci se provlace između stolova dok ih “gosti” skeniraju…ličima na mahalu.

  3. da li neko planira da ukloni postere Rista Radovića koji godinama bespravno stoje preko citavih zgrada?

  4. Molim portal Onogost da ispratite ovaj slucaj do kraja. Nadam se da se nece desiti da to uklanjanje traje po mjesec dana jer je dosta jedan dan bez padavina a evo ih srecom ima dovoljno. I kao sto kaze korisnica sa nadimkom IME MOJE dajte odmah da se pocne sa uredjenjem buke i sirine terasa na trotoarima.

   Potrazite na Googlu koliko je 60 decibela:
   U osnovi, može se reći da se zvukovi od 0 do 20 decibela jedva čuju. Šapat, na primjer, spada u ovaj opseg. Normalna jačina razgovora je od 40 do 60 decibela. Zvuk automobila koji prolazi ulicom ili kosilice za travu dostižu 80 dB. Motorne testere i prolazeći kamioni mogu biti bučni do 100 dB. U diskotekama zvuk može da dostigne 110 dB, a čak su i pneumatski čekići u ovom opsegu. Mlazni avioni pri polijetanju, na primjer, postižu više od 120 dB

   1. Skroz sam saglasna sa Vama, i nadam se da ce portal Onogost ispratiti ovu temu i temu buke, jer mogu da im uputim samo pohvale na dosadasnji rad, ovo je druga tema za kratak period da je od njih pokrenuta i da se nesto gradjanima objasnjava.
    Hvala im ☺️

  5. Ovako su rusili i Milovu ogradu na Krupcu pa na kraju pojeo vuk magarca. Dok ne izvrse nista ne vjerujem!

  6. Kapetan Zupski

   Opstina cekala izbor firme za posao ….i bas se potrefilo da je izabraala posle teksta na ovom portalu …cudo jedno ….samo da ne bude firma kao sto su ove sto su izabrali da grade Skolsku ulicu i ulicu 13 jula …pa ovom dinamikom ce zavrsiti za nekolike god …ko placa tu firmu … i zasto se dozvolilo da se dizu i postavljaju terase …nije Niksic London pa da se ne moze sve vidjeti i znati …nek se provoza malo glavni u novom Volvu pa nek vidi ako nije do sad znao …a komunalna policija i inspekcija osim sto ih je ko zna koliko nek i oni rade svoj posao ….ne dozvoliti da se dodje do ovoga …ove terase su sve u Vasem mandatu …nego treba raditi svoj posao po zakonu …bitno je da se pisu krivicne nekim ljudima u Ozrinice i Klicevo sto su poceli krov nad glavom bez dozvole i na svoje …a u steogom centru uzurpirani trotoari ..No da vidimo i cudo od uklanjanja bas

  7. Djuro Pucar

   Molim lokalnu upravu da istraje jer su ugostitelji bukvalno ozidali kuce ba trotoatima.To je sramota.Manje je opasno u zoni korzoa gdje nema vozila,ali je sokantno da kod Galerije i Gradske kafane( ne znam kako se sad taj objekat zove)pjesaci nemaju kud vec da gledaju kad ce ih pregaziti vozilo.Ovo je tolika samovolja i bahacenje da ne mozes da povjerujes da uopste neko radi u komunalnoj policini i da imamo organe i ljude koji primaju platu uredno i ovo gledaju vec nekoliko godina i nikome nista.Isto je ispred Planike i Una iza sponenika kralja Nikole .S e pretvorili u svoju prciju i jos uzimaju ogromne pare,a pjesaci stidljivo prolaze i sunjaju se medju njohovim stolovima,sa ogromnom kolicinom neprijatnosti kao da si nekome u kucu usao!!!!!!! E dotle smo dovedeni

   1. Potpuno se slažem sa komentarima- IME MOJE, i ĐURO PUCAR.Slikovito i tačno su opisali kako se živi u prvom krugu pakla tj.centru grada,što se tiče terasa i buke.Ovom prilikom zamolila bih Onogošt portal da dobro proprati realizaciju onoga što im je saopšteno, jer opravdano sumnjam daće do realizacije rušenja bespravno postavljenih terasa doći predpostavljajući o čijim terasama se radi i ko je iz opštinkih službi upleten u ove radnje!

  8. Ne treba izuzeti ni terasu hotela Onogošt, iako nije na trgu i ne smeta pješacima, jer je ono zastiđe šta su uradili! Nadam se da će novinari portala Onogošt ispratiti i to.

  9. Da vidimo i to cudo od komunalne policije….Ispred pijace preprodaju i standove samo sto nijesu postavili…Neki i jesu..
   Ono je bruka…Pocnite da radite malo KOMUNALNA POLICIJO…A NE SAMO DA SE VOZITE PO GRADU

  10. da bih hodao trotoarom,odjednom moram da udjem u kafić,i izadjem na druga vrata,da nastavim put.

  11. Od 30 avgusta Nikšić izrasta u jednu ogromnu selendru. Viši je problem nekulturan od ovih terasa. Pretvoriš grad umjetnosti u crkveno vašarište, popovi i četničke posrbice urušiše sve što je krasio ovaj grad
   Slovo LJ na ulaz grada pokazuje neukus i primitizam koji donesoše nova vlast a sa njim još maloletno nasilje, kriminal, droga, bahato, smeće, korupciju….. grad koji izdadoše sami građani umjesto da ga čuvaju za svoje potomstvo

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.