Autor: onogost.me
Foto: Savez izviđača Crne Gore
20:22
10.8.2020.

Izviđači obezbijedili opremu vrijednu 8.000 eura

Savez izviđača Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore sprovodi projekat pod nazivom "Budi spreman", koji ima za cilj da ojača kapacitete same izviđačke organizacije za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda.


Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović je kazao da izviđači Crne Gore već imaju formiranu nacionalnu jedinicu koja broji 20 članova i da kroz projekat "Budi spreman“ su uspjeli da obezbjede opremu u vrijednosti više od 8.000 eura.

Kako ističu u Savezu izviđača, na raspolaganju nacionalnom timu za djelovanje u slučaju vanrednih situacija biće novi agregat, alat, sistem rasvjete, ali i štabski šatori, kao i sistem veze koji su nabavljeni u sklopu projekta. Svi članovi nacionalnog tima dobili su i nove uniforme predviđene za razne vremenske prilike, ličnu opremu koju će koristiti u zavisnosti od potreba.

Načelnik Saveza Dušanom Masoničić, je naveo da izviđači planiraju da se u narednom periodu posvete obuci članova novoformirane jedinice za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

Plan je da u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore svi pripadnici jedinice prođu osnovnu obuku iz pružanja prve pomoći, kao i kurs za radioamatere pri Savezu radioamatera Crne Gore.

Masoničić objašnjava da je zadatak izviđačkog tima za djelovanje u slučaju vanrednih situacija da koordiniše i vrši izgradnju privremenih naselja za pogođeno stanovništvo, vodi računa o evidenciji i stanju na terenu, pruža podršku drugim jedinicama prilikom potrage nestalih lica, učestvuje u kolektivnim radnim zadacima na terenu, pomaže Crvenom krstu Crne Gore i drugo.

"Dalji planovi pored obuke su i nabavka vozila za prevoz jedinice, kao i nabavka vozila za prevoz opreme i sigurni smo da ćemo i ovaj izazov riješiti i da će donatori, privredni subjekti prepoznati korist ulaganja u sistem zaštite i spašavanja. Ovom prilikom pozivamo sve one koji bi mogli da nam pomognu povodom ove aktivnosti da se jave SICG putem mail-a [email protected]", ističu u Savezu.

Kroz projekat "Budi spreman“ koji je finansiran od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore izviđači će održati i pokaznu vježbu svojih sposobnosti i kapaciteta.

Savez izviđača Crne Gore ističe svoju ulogu tokom zemljotresa koji je zadesio crnogorsko primorje 1979. godine ali i velike eksplozije na Viru kod Nikšića  2006. godine. Ruka pomoći izviđača se vidjela i tokom velikih sniježnih padavina u Nikšiću i Rožajama, požara u NP „Lovćen“ ali i djelovanjem članova prilikom velikih poplava u Doboju.

"Sve ove nemile situacije su dokaz da naša organizacija mora ulagati više i u ovaj segment programa sa ciljem da doprinesemo boljem sistemu zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.  Mnogo puta do sada izviđači su podizali čitava naselja šatora za prihvat unesrećenih lica ili za potrebe čuvanja imovine našeg stanovništva tokom vanrednih situacija", ističu u Savezu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:19
  22.9.2020.

  Univerzitet Crne Gore spremno dočekuje početak studijske godine uz strogo pridržavanje Preporuka za zaštitu zdravlja studenata i zaposlenih u visokoškolskom obrazovanju tokom trajanja pandemije COVID-19 Instituta za javno zdravlje, zaključak je današnjeg proširenog rektorskog kolegijuma, kojim je predsjedavao rektor Univerziteta Danilo Nikolić, saopšteno je sa UCG.

 • 19:05
  22.9.2020.

  Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas je počela jesen, dok je istovremeno za stanovnike južne polulopte nastupilo proljeće.

 • 18:27
  22.9.2020.

  Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno nastavljaju aktivnosti u cilju sprečavanja pojave bolesti afričke kuge svinja na teritoriji Crne Gore.

 • 16:53
  22.9.2020.

  Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja u saradnji sa AD „Pivara Trebjesa“ iz Nikšića, u periodu od 10. do 20. septembra 2020. godine realizovao je preventivu kampanju „Kad pijem ne vozim", saopšteno je iz Uprave policije.