Led rasvjetom riješiće problem mračnih ulica, Krtolica: Uštedjećemo 500.000 eura na račune za struju

Čitalac portala Onogošt, Karađorđeva ulica, 17. januar 2023.
 • Autor onogost.me
 • 27.02.2023. u 19:19
Mračne ulice, šetališta, slabo vidljivi bulevari u Nikšiću će, sudeći prema najavama, biti prošlost.

Prije dvije sedmice počela je zamjena postojeće javne rasvjete novom led rasvjetom, koja osim što će otjerati mrak, opštinskoj kasi donijeće uštedu od 500.000 eura, računica je opštinske vlasti.

Do tog podatka su došli izradom Elaborata za javnu rasvjetu, gdje su ustanovili da na teritoriji opštine Nikšić postoji 10.765 sijaličnih grla, od toga preko 3.000 nije radilo, kazao je sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Vidak Krtolica.

„Kada smo došli jedan od većih problema bila je rasvjeta. 89 odsto sijaličnih grla su veliki potrošači, a samo 11 odsto bila je led rasvjete. Godišnje smo izdvajali 650.000 eura na račune za rasvjetu. Izradom Elaborata dobili smo podatak da ćemo ispod 150.000 eura godišnje plaćati kada se zamijeni komplet rasvjeta. Znači 500.000 eura ćemo uštedjeti samo na račune za struju. Pored 650 hiljada što smo davali na račune za struju, tu je išlo preko 100.000 na popravke. Non- stop su majstori bili na terenu, više se nije moglo stizati. Najlakši problem bio je promijeniti sijalična grla, tu je bilo dosta podzemnih kablova uništeno, to su bile velike intervencije“, kazao je Krtolica u razgovoru za naš portal.

Čitaoci portala Onogošt su više puta ukazivali da javna rasvjeta ne radi čak i u užem dijelu grada. Kada Nikšić dobije led rasvjeta u maju, junu, kada je rok za završetak radova, više neće biti potrebe da građani prijavljuju kvarove, tvrdi Krtolica.

Sve zahvaljujući „skada sistemu“ koji će po uzoru na evropske zemlje biti prisutan i u Nikšiću.

„Ako dođe do nekog kvara, iskakanja, na kompjuteru će odmah prikazati problem, tako da građani više neće morati da obavještavaju, nego će sve biti kompjuterizovano“, kaže Krtolica, dodajući da je rok na sijalična grla 20 godina.

Led rasvjetom će, dodaje, biti smanjena i potrošnja električne energije. Krtolica navodi da je godišnja potrošnja električne energije na teritoriji opštine Nikšić bila 7.800 megavat časova, dok će zamjenom potrošnju smanjiti na oko 1.800 megavat časova.

Zamjena je počela od centra, nastaviće prema ruralnim područjima, a reakcije građana na led rasvjetu, prema riječima Krtlolice, su pozitivne.

Projekat vrijedan 9,5 miliona eura sa slovenačkom firmom „Javna razsvjetljava“ potpisao je u septembru prošle godine predsjednik Opštine Marko Kovačević.

Na problem mračnih ulica građani su ukazivali i putem aplikacije „Čist grad sad“ koja je pokrenuta krajem oktobra prošle godine. Čitaoci portala Onogošt skrenuli su pažnju da su problemi koje prijavljuju putem ove aplikacije zanemareni.

Aplikacija je pokrenuta sa ciljem da svakom sugrađaninu koji koristi pametni telefon u dva klika pošalje problem komunalne prirode na koji je naišao, a gradske službe će, kako su objasnili tad, biti u obavezi da problem otklone u najkraćem mogućem roku.

U sistem su uvezani Komunalna policija, Komunalna inspekcija, sekretarijati za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i za komunalne poslove i saobraćaj, Komunalno preduzeće i Služba predsjednika koja će u prvom vremenu nadzirati proces i koordinirati.

Krtolica je kazao da svaki sekretarijat ima svoje nadležnosti u okviru aplikacije i da što se tiče njihovog sekretarijata probleme rješavanju, ali da su najveći problem divlje deponije, jer ih dosta ima na privatnom zemljištu.

Portal Onogošt je 17. januara Komunalnoj policiji uputio pitanja o aplikaciji „Čist grad sad“ i komunalnom otpadu.

Iz Komunalne policije su nam kazali da su odgovorili u najkraćem roku, ali da su odgovore, po protokolu, poslati Službi za saradnju, poslove predsjednika i informisanje.

Na pitanje zašto spremne odgovore zadržavaju preko mjesec dana, i zašto ne odgovaraju, iz Službe za saradnju, poslove predsjednika i informisanje kazali su „da je na njima da odluče da li će odgovoriti medijima ili neće, kao što vi kažete da vi odlučujete, šta ćete i kako pisati“.

Službi predsjednika, dostavili smo, između ostalog, i pitanja da li je prema njihovom mišljenju grad čist, ima li dovoljno kontejnera u gradu, kada će biti postavljeni prvi najavljeni polupodzemni kontejneri, koliko će oni riješiti pitanje odlaganja otpada… Odgovor od 17. januara do danas nijesmo dobili.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  3

  1. Postovani,
   veoma je dobro sto se radi na resavanju raznih problema, pa tako i rasvjete. Željela bih da se nadovežem na tekst, gospodin Krtolica kao i predsjednik Marko Kovačevic da posjete u večernjim časovima kvart kod Arkada i zgrade “Trojka” gdje su zanlmijenjena sijalicna grla sa led rasvjetom, pola parkinga i prilaza zgradama su u mraku jer su stubovi sa rasvjetom “rijetki” pa led sijalice ne osvjetljavaju dovoljno. Prethodne sijalice su bile znatno jače i odlično osvjetljavale i parking i prilaze zgradama. Iza zgrade Trojka od tri led sijalice koje su zamijenjene prije 7-8 dana radi samo jedna. Napomenula bih da se tu u blizini nalazi i igraliste i da sa prvim lijepim danima u tom dijelu boravi ogromni broj djece i da je prosto neprihvatljivo da taj dio ne bude dodatno osvijetljen. Apelujemo na nadležne da reaguju, povecaju broj stubova sa led sijalicama u tom dijelu i naprave postojece koje ne rade.

  2. ZOVITE SERGEJA

   Vec dobar dijo zamijenjenih sijalica ne radi.U Klicevo kod skole rasvjeta mjesecima ne radi niko ne dolazi da popravi.

  3. Svaka cast,nova vlast radi za postovanje.Samo ako moze mene neko da nauci kako da smanjim racun za struju,mjesecan racun iznosi od 180 -200e.I U EPCG,kazu da je nemoguce ,ali da je sve ok ,kad izadju na terenu.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.