Autor: onogost.me
Foto: Ekološki pokret "Ozon"
13:01
12.2.2020.

"Ozon" prijavio divlju deponiju pod Trebjesom i predložio zajedničku akciju

Ekološki pokret "Ozon" je tokom redovnog obilaska zaštićenog predjela izuzetnih odlika Trebjese primjetio divlju deponiju na lokaciji između Lovačkog doma i napuštenog objekta kojeg je koristio akademski vajar Vulanović i o problemu obavjestio nadležne u lokalnoj upravi opštine Nikšić, naveli su iz "Ozona".


U neposrednoj blizini divlje deponije, na kojoj, kako navode, ima i farmaceutskog otpada, ostatka farbe, primijetili su i privremeni objekat koji pretpostavljaju da služi kao sklonište za pse lutalice, i gdje ih neko očigledno hrani. To, kako dodaju, problemu daje još ozbiljniju dimenziju jer može doći do trovanja životinja i dodatnih uzročno-posljedičnih efekata.

"Predložili smo i zajedničku akciju uklanjanja divlje deponije, kako bi uticali i na bolju međusektosrku saradnju ali i na konkretan plan upravljanja zaštićenim područjem Trebjese, što je i obaveza po Zakonu o zaštiti prirode. Podsjećamo javnost da je na mapi zaštićenog područja Trebjesa dat zaštitni pojas, a da je potrebno izračunati i površine zona zaštite i zaštitnog pojasa u ha, kako bi se spriječile nedozvoljene aktivnosti i uzurpacija", objašnjavaju iz "Ozona".

Vjeruju da je krajnje vrijeme da se zaštićenom predjelu Trebjesi, koja je i prirodni simbol Nikšića, posveti potrebna pažnja.

"To podrazumijeva ne samo donošenje plana upravljanja, već ozbiljnu i konkretnu sistemsku podršku lokalne uprave i nadležnih državnih institicija. Ekološki pokret "Ozon" će uputiti konkretan predlog lokalnoj upravi sa ciljem uspostavljanja održivog upravljanja jednim od sa ekološkog aspekta najvažnijih djelova grada pod Trebjesom", poručili su oni.
 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:58
  25.2.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:02
  25.2.2020.

  Kazivanjem besjeda, priča i stihova, danas je u Prvoj srednjoj stručnoj školi obilježen Dan maternjeg jezika.

 • 14:29
  25.2.2020.

  Generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljanaj Jovićević potpisala je ugovor sa Radom Kapor iz Direkcije za imovinu opštine Nikšić, čime se zemljište površine 3.865 m2 ustupa Ministarstvu odbrane za potrebe izgradnje stambene zgrade. Riječ je o parceli na lokaciji Podtrebjesa, čija je vrijednost 193.250 eura. 

 • 13:15
  25.2.2020.

  U Igračkoteci i Razvojnom centru večeras u 18h uslijediće kreativna radionica pod nazivom „Svijet u bojama“, a namijenjena je djeci uzrasta od pet do osam godina.