Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počeo štrajk, nikšićke škole podijeljene

luka_simonovic
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 19.02.2024. u 08:04
Štrajk prosvjetara danas neće početi u nekim nikšićkim osnovnim i srednjim školama koje je portal Onogošt kontaktirao.

Predsjednik Sindikata prosvjete u Nikšiću Slavko Đilasa kazao je da od 26 ustanova, 12 ustanova će stupiti u štrajk i imaju podršku nastavnog osoblja 50 odsto ili više, te da se podrška u nekim školama kreće i do 90 odsto.

“Za štrajk se potpisalo 662, bilo je promjena, neki nastavnici su tokom petka dali podršku štrajku. Ta se podrška kreće na nivou nikšićke opštine između 48 i 49 odsto”, kazao je Đilas za RTNK.

Direktori nekih osnovnih škola u Nikšiću, koje je portal Onogošt kontaktirao, kazali su da će se nastava odvijati po ustaljenom rasporedu.

Direktorica Osnovne škole „Luka Simonović“ Marija Bošković Martinović kazala je za naš portal da kod njih nema štrajka i da se nastava izvodi po ustaljenom rasporedu.

Da se nastava danas izvodi redovno potvrđeno nam je i iz Osnovne škole „Olga Golović“. Danas redovno radi i OŠ “Ratko Žarić”.

Roditelji Osnovne škole „Radoje Čizmović“ u Ozrnićima dobili su informaciju da će se nastava izvoditi redovno, po utvrđenom rasporedu.

Iz OŠ “Braća Ribar” roditeljima je saopšteno da je dio nastavnika pokušao da organizuje nastavu.

“Kako sam taj koncept nije uspio donesena je odluka od strane Uprave da se nastava za danas neće održavati i da roditelji dođu po svoju djecu. Ovo naravno podrazumijeva da i djeca iz druge smjene ne dolaze u školu. Uprava će se potrudi da blagovremeno obavijesti roditelje za dalje način rada”, piše u kratkom obavještenju.

Profesorica u Gimnaziji „Stojan Cerović“ Ana Vujačić potvrdila je za naš portal da će raditi normalno.

Iz PR službe Javne predškolske ustanove „Dragan Kovačević“ ranije juče nam je saopšteno da će svi vrtići raditi od šest do 17 časova.

„Obavještavamo vas da smo u dogovoru sa SO “Dragan Kovačević”, a u slučaju da ne dođe do dogovora sa Vladom, organizovali rad od 06 do 17h, s tim sto će kolege koje su u štrajku raditi od 7 do 14h bez izvođenja vaspitno-obrazovnog rada, a kolege koje nijesu u štrajku će raditi drugu smjenu. Povjerenje i dosadašnji korektan odnos sigurno nećemo iznevjeriti. Molimo vas da imate  razumijevanje i pružite podršku, koju smo nadamo se, dosadašnjim radom zaslužili“, poruka je koja je juče proslijeđena roditeljima.

Kasno sinoć je završen sastanak predstavnika Sindikata prosvjete Crne Gore i  Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Ni nova runda pregovora nije dala rezultate, a ishod je da će štrajka biti.

Prema riječima predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića, nakon sinoćnjeg sastanka, saopštio je da počinje štrajk prosvjetnih radnika iz skoro 160 škola. Nastave tamo gdje štrajkuju nastavnici neće biti. On je kazao da je od njih traženo da odlože štrajk

“Mi ne možemo da odložimo štrajk, nemamo mandat kao pregovarački tim da odlažemo štrajk. Hoće, biće ga, u onim školama koje su se prijavile, u skoro 160 škola”, naveo je Božović.

Vrtići će raditi regularno, možda će rad, kako je dodao, biti skraćen samo za sat vremena.

Oni prosvjetni radnici koji nijesu u štrajku, kaže da mogu da rade.

“Mi smo još u petak rekli da direktori treba da probaju da organizuju nastavu jer nemamo pravo da ih spriječimo da rade. Direktori treba da se bave organizacijom”, istakao je Božović.

Na pitanje šta kad djeca dođu u školu, kazao je da gdje bude uslova da se održi nastava – održaće se.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija navelo je da žali zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk.

Prosvjetari traže da se ispoštuje granski kolektivni ugovor kojim je predviđeno uvećanje plata od deset odsto od januara ove godine.

Vlada nudi uvećanje zarade od minimum 15 procenata, koje bi se počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala tekuće godine.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.
  Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.