Autor: onogost.me
Foto: cdm.me
16:49
3.12.2019.

Povećana izdvajanja za stanove u prosvjeti na više od dva miliona eura

Ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević potpisali su novi trogodišnji sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, ukupne vrijednosti 2.100 000, odnosno 700.000 eura na godišnjem nivou.


Sredstva za ove namjene u kontinuitetu su povećavana. Potpisivanju je prisustvovao i direktor zadruge “Solidarno” Zoran Stanišić.

Šehović je istakao da je Vlada od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti.

“Kada govorimo samo o posljednja tri sporazuma, povećanja su bila kako slijedi: Danas smo dakle potpisali sporazum na 2.100. 000, odnosno 700.000 godišnje. Prema prethodnom sporazumu bila su predviđena ukupna sredstva od 1.800.000, odnosno 600.000 godišnje. A sporazum prije toga odnosio se na sredstva od 1.350.000 ukupno, odnosno 450.000 godišnje, što znači da je Vlada samo kroz posljednja dva sporazuma izdvajanja za ove namjene povećala za ukupno 750.000 eura. Uz nedavno dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, isplate jubilarnih nagrada, nagrade kroz Fond za kvalitet i talente i mnoge druge aktivnosti, cijenim da je vidan posvećeni odnos Vlade kada je riječ o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, te stambenoj politici koja je dugoročna i odgovorna”, naglasio je ministar.

Pavićević je naveo da su nastavili dobru praksu u vezi sa rješavanjem stambenih pitanja posvjetnih radnika.

“Ove godine smo paketom pregovora sa Vladom i Ministarstvom povećali izdvajanja za ove namjene. Siguran sam da će naša zadruga to kvalitetno iskoristiti. Stambeno obezbjeđenje je goruće pitanje pored rasta zarada koji smo uspjeli da ostvarimo, ali koje i dalje treba da se povećava. Zajedno smo napravili neke dobre korake, i to kroz dijalog koji uvažava obje strane, a tako ćemo nastaviti i dalje. Ti koraci ne uključuju samo ovaj sporazum, već i nedavno dogovoreno povećanje plata, dogovore u vezi sa isplatama jubilarnih nagrada, Fond za kvalitet i talente i drugo”, kazao je on.

Stanišić se zahvalio Ministarstvu i Sindikatu, a istakao je da je ovaj sporazum kontinuitet u dobroj saradnji i razumijevanju prema radu Zadruge.

“Znaćemo da iskoristimo novac kvalitetno, a u cilju podizanja standarda prosvjetnih radnika”, istakao je on.

Stambena zadruga „Solidarno“ je do sada, uz podršku Vlade Crne Gore, kroz kolektivnu gradnju uspjela da izgradi i preda na korišćenje preko 700 stambenih jedinica u 12 opština: Budva (Petrovac), Podgorica, Žabljak, Berane, Bijelo Polje, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Tivat, Cetinje, Bar i Nikšić. A samo u posljednje tri godine preko 300 lica je kroz kolektivnu gradnju ili na drugi način preko Zadruge rješavalo stambeno pitanje. Planirano je da se u narednom periodu, posredstvom Zadruge, izgrade objekti u Kotoru, Ulcinju, Baru, Cetinju, Nikšiću, Kolašinu, Rožajama, Plavu i Pljevljima.

Vlada je nedavno postigla i dogovor sa Sindikatom o povećanju zarada od naredne godine devet odsto, a 2021. godine tri procenta na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 odsto kumulativno do početka 2021. godine.

“Mi ozbiljno i kvalitetno promišljamo o budućnosti države, te je kvalitet života prosvjetara neraskidivno povezan sa takvim pravcem djelovanja. Nemam sumnje da nas pak najveći pomaci tek čekaju, te da će učitelji, nastavnici i profesori, uz našu pomoć i podršku, potvrditi mjesto koje im je u društvu uvijek i pripadalo: mjesto među najboljima”,  zaključio je Šehović.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije