Stanje bezbjednosti u opštinama Nikšić, Šavnik i Plužine povoljno i stabilno

Uprava policije
 • Autor onogost.me
 • 18.07.2023. u 10:55
Stanje bezbjednosti u zoni opština Nikšić, Šavnik, Žabljak, Plužine i Pljevlja je povoljno i stabilno, saopšteno je iz Uprave policije.

To je, kako su kazali, zaključeno na osnovu rezultata rada od 1. maja do 15. jula, a na osnovu statističkih pokazatelja kao i analiza preduzetih preventivnih, obavještajnih i policijsko – tužilačkih aktivnosti i pokrenutih sudskih postupaka. Rasvijetljena su dva ubistva, dok je zbog krađa procesuirano 10 osoba.

“Nakon što je izvršena reforma u organizacionom i teritorijalnom smislu Uprave policije te izvršene kadrovske promjene krajem aprila, Regionalni centar bezbjednosti „Zapad“ je uspostavio koordinaciju, komunikaciju i korespodenciju na regionalnom nivou kao jedna od četiri regionalne cjeline Uprave policije, saopšteno je iz te institucije”, navodi se u saopštenju.

Regionalni centar bezbjednosti Zapad pokriva 34 odsto teritorije Crne Gore (1/3 ukupne površine) u čijoj su zoni odgovornosti bezbjednosti Opštine Nikšić, koja je i najveća teritorija na prostoru države, opštine Šavnik, Žabljak, Plužine i Pljevlja.

“Imajući u vidu ostvarene rezultate rada u periodu od 1. maja do 15. jula, a na osnovu statističkih pokazatelja kao i analiza preduzetih preventivnih, obavještajnih i policijsko – tužilačkih aktivnosti i pokrenutih sudskih postupaka, možemo zaključiti da je stanje bezbjednosti povoljno i stabilno”, kazali su iz policije.

U tih 75 dana registrovano je 176 krivičnih djela, od čega je rasvijetljeno i procesuirano 166 krivičnih djela u odnosu na 155 lica protiv kojih je procesuirano 146 krivičnih prijava.

“Stupanjem i preduzimanjem funkcije regionalne organizacije postavljeni su ključni prioriteti i bezbjednosni izazovi čija je osnovna komponenta stvaranje povoljnog ambijenta i kolektivne bezbjednosti regiona, zatim, jednim dijelom istaknuti bezbjednosni izazovi su vezani za nacionalne prioritete u oblasti borbe protiv pojavnih oblika teškog i organizovanog kriminala sa primarnim i prioritetnim fokusom na neutralisanje djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica, krijumčarenje i distribucija narkotika, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i korupcija sa fokusom na korupciju na visokom nivou”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na teritorijalnu nadležnost RCB „Zapad“, veliki broj graničnih prelaza, u saradnji sa Sektorom granične policije fokus je usmjeren na suzbijanju različitih oblika prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija.

“Posebno ističemo postignute progresivne i mjerljive rezultate koji su postignuti u relativno kratkom vremenskom periodu”, navodi se u saopštenju.

Iz oblasti krvnih delikata registrovano je 10 krivičnih djela od kojih dva sa najvećim stepenom društvene opasnosti i to teško ubistvo i ubistvo u pokušaju, gdje su sva krivična djela aktivnostima policijskih službenika RCB „Zapad“ rasvijetljena.

“Iz oblasti krivičnih djela izvršenih podmetanjem požara i eksplozivnih naprava rasvijetljeno je osam krivičnih djela koja su profesionalnim i sistemskim pristupom od strane službenika rasvijetljena, od kojih je pet krivičnih djela iz ove oblasti rasvijetljeno, a koja su izvršena u prethodnom periodu”, navodi se u saopštenju.

Iz oblasti ekonomskog i privrednog kriminala procesuirano je 55 lica i podneseno 55 krivičnih prijava.

“Ovaj broj procesuiranih lica iz oblasti ekonomskog kriminala ukazuje na odlučnost i posvećenost službenika policije u borbi protiv kriminala jer se radi o krivičnim djelima koja u prethodnom periodu nisu istraživana u dovoljnoj mjeri, a koja sa nastupljenom posledicom podrivaju ekonomski sistem Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz oblasti krivičnih djela protiv zloupotrebe droga zaplijenjeno je preko 50 kilograma marihuane, dok su u odvojenim operativno – taktičkim aktivnostima izvršene manje zaplene različitih vrsta droga prema većem broju lica – konzumenata narkotika, po kom osnovu su podnijete četiri krivične prijave i 22 prekršajne prijave protiv većeg broja lica. Intezivirane su aktivnosti u pogledu prevencije iz oblasti borbe protiv droga sa ciljem sprečavanja ulične prodaje, i u tom smislu markirani su objekti, javni prostori i površine, kao i štek stanovi gdje se vrši distribucija i uživanje opojnih droga. U odnosu na ovu oblast krivičnih djela kontinuirano se sprovode proaktivno specijalne istražne mjere i radnje prema 40 osoba.

“Kada su u pitanju krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta sa najvećim stepenom društvene opasnosti registrovana su dva krivična djela razbojništvo koja su rasvijetljena, izvršioci identifikovani i procesuirani. Takođe je procesirano 10 lica za 10 krivičnih djela teških krađa/krađa. Trend pada kriminaliteta po ovoj liniji rada u odnosu na uporedni period je rezultat preventivnih aktivnosti policijskih službenika ovog regionalnog centra”, navodi se u saopštenju.

Poseban akcenat sa povećanim nivoom postupanja policijskih službenika usmjeren je prema članovima organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantnim licima kao i prema onim građanima koji svojim radnjama narušavaju društveni ambijent.

U tom smislu izvršeno je 100 pretresa stanova i drugih prostorija kojom prilikom je u ilegalnom posjedu pronađeno i oduzeto ukupno 38 komada vatrenog oružja dugocjevnog i kratkocjevnog, 2.214 komada municije različitog kalibra, 4,5 kilograma eksploziva, ručna bomba, tri dimne bombe, jednu flesh bombu, sedam detonatorskih kapisli, optički nišan i tri okvira za pištolj.

Takođe, navedene aktivnosti su rezultirale kontrolisanjem lica iz ove kategorije kojom prilikom je izvršeno 1.020 kontrola, izvedeno je 40 mini – blokada grada , kojom prilikom je vršena kontrola i pregled ovih lica i vozila, kao i 13 operativno-taktičkih mjera i radnji ciljanih „Racija“, isključivo prema bezbjednosno interesantnim licima u ugostiteljskim objektima, a kojima je kontrolisano 96 bezbjednosno interesantnih lica, dok je ukupno procesuirano 50 lica iz ove kategorije.

Prema ovoj kategoriji lica aktivnosti su, navode, usmjerene kroz obavještajne projekte na oduzimanju i zapleni imovine koja je stečena izvršenjem krivičnog djela, gdje je od bezbjednosno interesantnih lica privremeno oduzeto preko 10 vozila visoke klase čija vrijednost prelazi pola million eura.

Takođe, značajno je naglasiti da su službenici RCB „Zapad“ intenzivirali saradnju sa svim subjektima sa kojima po prirodi posla sarađuju i to: mjesno nadležnim sudovima i tužilaštvima, partnerskim bezbjedonosnim službama, UIKS-om, Upravom prihoda i carina, lokalnom upravom, organima lokalne uprave, nevladinim sektorom, medijima.

Poseban fokus službenika RCB „Zapad“ biće, kako se navodi, posvećen podizanju stepena profesionalizacije policije, prevashodno kroz angažovanje novih školovanih i usko specijalizovanih kadrovskih potencijala, ali preduzimaće se reparatorne mjere kroz eliminaciju svih društveno neprihvatnjivih i ne etičkih ponašanja, uključujući preduzimanje svih zakonom propisanih aktivnosti u dijelu koji se odnosi na procesuiranje službenika policije koji su svojim postupanjem doprinijeli kompromitaciji policije kao jednog od nosilaca sistema bezbjednosti.

“Službenici RCB „Zapad“ će dati snažnu podršku vladavini prava, zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana, biti snažan zamajac i pouzdan partner u borbi protiv svih oblika kriminala u postizanju mjerljivih rezultata koji su istaknuti kao nacionalni prioriteti za realizaciju međunarodno preuzetih obaveza”, navodi se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.