Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
11:44
11.10.2018.

Tehnopolis: Nikšićki osnovci učili da programiraju

Programiranje svojih video igrica, mobilnih aplikacija, robota i pravljenje 3D modela pomoću specijalnih olovaka – sve ovo su učenici nikšićih osnovnih škola imali priliku danas da nauče i urade u Tehnopolisu, na radionicama koje se organizuju u okviru Dana nauke.


Koliko su se dobro zabavili u svijetu programiranja, rekla nam je Tamara Jovanović, učenica osmog razreda OŠ „Braća Labudović“.

„Bilo nam je baš zanimljivo, radili smo nešto malo u programu Scratch. Sviđa mi se prograiranje, puno je drugačije od onog u školi, gdje radimo druge stvari, ponešto u Wordu. Toliko je zanimljivo da ću se možda i u budućnosti oprobati u tome“, kazala nam je ona.

Tehnopolis ovu seriju radionica organizuje u saradnji sa Kliker IT centrom za djecu. Tako je Miomir Popeskov, osnivač tog centra iz Beograda, kazao šta sve ove radionice pružaju.

„Riječ je o radionicama gdje djeca mogu da vide kako se programira jedna jednostavna igrica, kako se programira aplikacija za mobilni, da je skinu na svoj telefon, odnosno ponesu odavde, da vide kako se programira jedan mali robot i neke njegove funkcije, kako se pomoću te neke 3D olovke, koja topi plastiku, prave neki razni oblici i šabloni...“, objasnio je on.

Kliker IT centar u Beogradu počeo da radi prije tri godine, a dosad su imali oko 2.000 polaznika. U međuvremenu su uspostavili partnerstvo sa drugim gradovima Srbije i trenutno imaju 11 različitih programa.

Između ostalog, prije par mjeseci uspostavljena je saradnja sa Tehnopolisom, pa će 20. oktobra početi Jesenja obuka programiranja za osnovce.

„Što se tiče obuke koje će se sprovoditi ovdje, to će biti neka naša dva osnovna programa, sa kojima smo mi krenuli u Beogradu - Scratch koji je za mlađe osnovce i App inventor, koji je za starije osnovce. U Scratch-u oni prave igrice i animacije, a u App inventor-u prave svoje mobilne aplikacije. Cilj je da ih na neki interesantan način uvedemo u taj svijet programiranje, a da se oni posle sami zainteresuju, istražuju i pređu možda u neke ozbiljnije programske jezike, prosto da ih motivišemo da sami naprave neku igricu ili aplikaciju, ne samo da koriste neke tuđe. Što se tiče nekog predznanja, to nije potrebno, jer su programi prilagođeni tako da djeca koja nijesu imala dodira sa ovim vidom edukacije mogu da se uključe, jer to jeste poenta“, kazao je Popeskov dodajući da je prijavljivanje za ova dva kursa u toku.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:12
  17.2.2019.

  U Crnoj Goru u nižim predjelima jutros se saobraća po suvim putevima dok na saobraćajnicama u višim mjestimično ima poledice, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

 • 07:53
  17.2.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, danas će bez napajanja električnom energijom ostati korisnici kod Autobuske stanice.

 • 14:17
  16.2.2019.

  Svijest o doniranju u Crnoj Gori nije na visokom nivou i veoma je važno uticati na djecu da nauče da poklanjaju, pomažu drugima, dijele talenat i volontiraju, a neophodno je i povećati stepen njihove bezbjednosti u saobraćaju. To je ocijenio Đorđije Kotri, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Marija Kotri, koja je osnovana sa ciljem da se sačuva uspomena i sjećanje na djevojčicu Mariju koja je tragično izgubila život u željezničkoj nesreći u Nikšiću.

 • 13:10
  16.2.2019.

  U ponedjeljak 18. februara će biti organizovano veče posvećeno obilježavanju 148 godina crnogorskog novinarstva.