Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:48
11.10.2020.

Bibliotekar preporučuje – “Mali princ”

Antoan de Sent Egziperi rođen je u Lionu, 29. juna 1900. godine. Bio je francuski aristokrata, pisac, avanturista i avijatičar. Bio je poznat i kao Sent-ex. Poginuo je u Drugom svjetskom ratu 1944. godine kada su ga iznad Sredozemnog mora oborili njemački avioni.


Objavio je nekoliko romana i pripovijedaka, "Noćni let", "Zemlja ljudi", "Ratni pilot", u kojima govori o veličini čovjeka, snazi, želji za istinom i upoznavanju samog sebe i svijeta u kojem živi.

Najveću popularnost je stekao djelom "Mali princ".

Prvi put je objavljen na engleskom i francuskom jeziku, aprila 1943. To je jedna od najprevođenijih knjiga na svijetu i proglašena je za najbolju knjigu 20. vijeka u Francuskoj. Prevedena na 300 jezika i dijalekata, prodaje se gotovo dva miliona primjeraka godišnje, a sa godišnjom prodajom od preko 140 miliona primjeraka širom svijeta, postala je jedna od najprodavanijih knjiga ikada objavljenih.

“Mali princ” je poetična priča sa autorovim ilustracijama u akvarelu u kojoj pilot nasukan u pustinji susreće mladog princa koji posjećuje Zemlju sa malog asteroida. Ovo djelo je filozofska priča o značenju života, postojanju, ljudskim odnosima, u kojoj na slikovit i originalan način govori o potrebi čovjeka za bliskošću, prijateljstvom i ljubavlju. U "Malom princu" pisac se dotiče važnih problema iz našeg vremena kao što su usamljenost, površnost, želja za vlašću...

Šta Malog princa čini jedinstvenim, vanvremenskim, univerzalnim i nezaboravnim remek-djelom ? Moralna alegorija i duhovna autobiografija, svega što nije u redu sa svijetom i pokazuje nam nestalnost ljudske prirode očima nedužnog malog princa koji kruži svemirom počev od svoje male planete, Asteroida B612. Upoznaje živa bića sa različitih životnih staništa: kralja, geografa, zmiju, lisicu, nasukanog pilota i mnoga druga. Ima neizmijernu žeđ za znanjem i na njegova pitanja, iako naizgled laka, teško je odgovoriti. Kroz njegove oči vidimo mnoge ludosti i poluistine.

Jedna od onih knjiga za koje nikada nijeste prestari i nikada ne možete pročitati dovoljno. Kroz duhovne poruke, podsjeća vas da ste više od materije i da postoje sve te „stvari“ u vama ili izvan vas koje utiču na vas ili za kojima čeznete.

Priča o „Malom princu“ može se čitati na mnogo različitih nivoa značenja. U stvari, što su vam um i srce širi, to ćete više cijeniti priču. Ali što su vam um i srce uži, to vam je ova priča više potrebna. Ovaj vanvremenski klasik bogat je pripovijedanjem i sadrži obilje nevinosti. Pisanje je jednostavno, dok su misli koje nas navode na njega duboke i zabavne.

Kroz dječaka i odraslu osobu, autor je spretno izrazio način na koji vodimo svoj život. Pokušava da podijeli mudrosti. Podsjeća nas na lekcije koje smo naučili ili propustili u trci svog života. Priča o usamljenom malom princu je džepna knjiga filozofije prerušena u dječiju bajku koja uključuje dragocjene savjete za ispunjeniji i radosniji život.

Odlomci

“Tada sam odrastao, neizbežno, kao i većina nas. Naučio sam da pošteno delim „pitanja posledica“. Naučio sam bolno razumevanje zašto određene isprazne, ali naivne ruže mogu držati tako tužnu moć nad našim srcima. Naučio sam udobnost i čežnju nostalgije, strah od slamajućeg tereta usamljenosti, razumevanje krhke lepote sveta koja se svakog trenutka može tako lako oduzeti. Postao sam odrastao i moram da naučim da svoje unutrašnje dete pomirim sa spoljašnjim godinama.

"Tokom ovog života imao sam mnogo susreta sa mnogo ljudi koji su se bavili pitanjima posledica. Mnogo sam živeo među odraslima. Video sam ih prisno, pri ruci. I to nije mnogo popravilo moje mišljenje o njima".

„Ako volite cvet koji živi na zvezdi, slatko je noću gledati u nebo. Sve zvezde cvetaju cvećem...”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne, avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:44
  25.10.2020.

  Dio ovogodišnjeg, četvrtog izdanja revije muzičkog dokumentarnog filma "Rokumentarni dani 2020" održava se danas i sjutra u Nikšiću, u tradicionalnom mjestu - Blues Brothers Baru.

 • 08:32
  25.10.2020.

  Isak Babelj  je rođen 1894. godine u Odesi. Sarađivao je s boljševicima za vrijeme Ruske revolucije 1917. u Petrogradu. Kao pripadnik Crvene konjice maršala Budjonija učestvovao je u njenom pohodu na Poljsku 1920. godine.

 • 07:54
  25.10.2020.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 07:48
  24.10.2020.

  Na bioskopskom platnu Cineme 213 danas će se prikazati tri projekcije.