Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Premijera predstave “Heroj nacije” u Nikšićkom pozorištu

Nikšićko pozorište
  • Autor onogost.me
  • 19.09.2024. u 08:17
Predstava „Heroj nacije”, rađena po tekstu Ivana M. Lalića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, biće premijerno izvedena večeras na sceni Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20 časova.

Reprizno izvođenje zakazano je sjutra u istom terminu.

Povodom premijere reditelj Nešković je istakao da je pojam ognjišta jedan od najvažnijih simbola u ranoj ljudskoj kulturi.

„Ma koliko puta da je izgovoreno, ne može se izbjeći jer je istinito – kao što je ćelija osnovna jedinica građe svakog živog organizma, tako je porodica oduvijek bila osnovna ćelija društva. Ognjište je dio porodičnog prostora namijenjen za loženje vatre, oko koje bi se porodica okupljala u cilju zbližavanja. Vremenom, pojam ognjišta postaje jedan od najvažnijih simbola u ranoj ljudskoj kulturi, kojim se pokazuje i čuva identitet, kao i postojanje zajednice uopšte“, kazao je on.

Nasuprot tome, prema njegovim riječima, ognjište modernog doba je televizor.

„Sav namještaj nam je usmjeren prema njemu. Više od pola vijeka okupljamo se oko njega i utvrđujemo identitet svoje porodice kroz jednosmjernu komunikaciju sa tim magičnim ekranom. Međutim, šta se događa kada komunikacija postane dvosmjerna?  Da li je moguće da ognjište postane uzrok raspada jedne porodice“, upitao je režiser predstave.

U predstavi igraju Vladan Gajović, Biljana Keskenović, Stevan Vuković, Maja Stojanović i Ljubomir Bandović/ Nikola Vasiljević.

Ljudi preplavljeni medijima i društvenim mrežama, dodao je, sve se više otuđuju i stvaraju društvo bez empatije.

„Riječ društvo je postala daleka i velika. Od društva smo se odrodili, ostala je još porodica. Ona je utočište od svega što nam se događa ili što nam se servira. Tu pronalazimo utjehu, ljubav i zagrljaj, tu se ne stidimo sopstvenih suza. Kada članovi porodice izgube empatiju jedni prema drugima, da li je to konačan kraj društva ili samo ćelije koja nas čini živim organizmom?“, postavio je pitanje Nešković.

Dizajn plakata uradila je Vesna Sušić, a autor fotografija je Duško Miljanić. Scenografiju potpisuje Vesna Sušić, kostimografiju Margareta Šobot, a muziku grupe Autogeni trening i Azilanti.

Ulaznice za predstavu „Heroj nacije” mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od sedam eura, svakog dana od 10 h do 20 h.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Udruženje boraca Narodno-oslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića u petak, 20. septembra, sa početkom u 19 časova, u Hotelu "Onogošt" organizuju promociju knjige "Besudna vremena" autora Velizara Sredanovića.
    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – akcija “Transformersi- Početak”, triler “Smrtonosan susret”, drama, horor “Supsatnca” i drama, misterija “Lazarev put”.