Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bez glasanja o smjeni Kovačevića, DPS napustio sjednicu

onogost.me
  • Autor Marija Goranović
  • 05.08.2023. u 11:32
Odbornici nikšićkog parlamenta odbili su, većinom glasova, predlog opozicije da se raspravlja o inicijativi za smjenu predsjednika Opštine Marka Kovačevića. Nakon glasanja i reagovanja odbornika DPS-a Zorana Vukićevića, opozicija je napustila Skupštinu.

Ova tačka sa dnevnog reda skinuta je na inicijativu Ivana Zečevića, odbornika koalicije “Za budućnost Nikšića”.

Predlog Zečevića podržao je 21 odbornik vladajuće većine, dok je protiv bilo 16 predstavnika opozicije u nikšićkoj Skupštini.

Zečević je zatražio da se ne razmatra inicijativa, koja je bila prva tačka dnevnog reda na današnjem zasijedanju, uz obrazloženje da je ova inicijativa nastavak političke hajke koja se vodi protiv Kovačevića, koalicije “Za budućnost Crne Gore” i srpskog naroda u opštini.

On je kazao da inicijativa skretanje pažnje sa mnogo važnijih stvari u državi.

Inicijativu je pokrenuta zbog "nepoštovanja Ustava Crne Gore, povrede ugleda države Crne Gore, javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola".

Ovo je treći put da opozicioni DPS traži da se Kovačević smijeni.

Vukićević: Demokrate i URA i danas bježe od glasanja

Vukićević je kazao da je Kovačević "svima tokom inotiniranja državne himne uputio srednji prst".

On je kazao da o osnovanosti njihove inicijative dovoljno govori hitna reakcija Tužilaštva.

"Valjda sam predsjednik shvativši besmislenost objašnjenja svog ogavnog čina, juče je tražio odlaganje ročišta uz angažovanje advokata uz novo objašnjenje da ne želi struci da uskrati prisustvo”, naveo je Vukićević.

On je kazao da Demokrate i URA i danas bježe od glasanja.

Jasan je, kaže Vukićević, i pokušaj bacanja prašine u oči građankama time što se na njihovu inicijativu za sazivanje sjednice po hitnom postupku, ubace još dvije tačke dnevnog reda i da će danas svjedočiti predimenzioniranju učinka lokalne uprave.

“Pokušaju da prođe ispod radara odluka o povećanju komunalnih usluga u smećem okovanom gradu, kao što je prošlo zaduživanje građana u iznosu od devet miliona za rasvjetu, mimo Skupštine, gdje nas je jedna sijalica koštala 800 eura, a u gradu se uveče ne vidi prst pred oko”, kazao je Vukićević.

Nakon njegovog izlaganja Kluba odbornika “Evropski tim za Nikšić” je napustio sjednicu Skupštine opštine.

Njihov potez pozdravio je predsjednik Opštine Marko Kovačević koji je kazao da se vidjelo šta su „njihovi ciljevi i teme“.

„Oni skreću temu sa našega grada, sa dobrih stvari koje smo uradili za ovaj grad i pravo da vam kažem i neka su otišli, ne zaslužuju ovdje ni da budu formalno ni na bilo koji drugi način. I ovo je dobar znak za Nikšić kada oni napuštaju politički život Nikšića, na koji god način da se to desi. Na narednim izborima ja vjerujem da ih neće dvoje-troje ostati u ovim klupama“, rekao je Kovačević.

Osvrnuo se i na izvještaj Državne revizorske institucije (DRI).

“Posljednja kontrola DRI za Opštinu Nikšić je bila za 2004. godinu kada je opozicija bila na vlasti. Sada je došla opet kontrola za 2022. godinu. DPS u periodu od 16 godina nije kontrolisan. Sve te nepravilnosti koje su ostale nijesmo mogli za godinu dana da ispravimo…”, kazao je Kovačević.

Ocijenio je da je izvještaj DRI u odnosu na ono što je DPS ostavio sasvim solidan.

Podsjetimo, protiv Kovačevića je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je povrijedio ugled Crne Gore. On juče nije dao izjavu u tužilaštvu zbog navodnog neprimjerenog gesta tokom intoniranja himne Crne Gore na događaju u Nikšiću početkom jula, već će to uraditi, kako je kazao, u prisustvu advokata 7. septembra.

Kovačević je tad kazao da ni na koji način nije pokazao nepoštovanje himne i da je namještao kaiš na satu u trenutku kada je snimljen.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Košarkaši Crne Gore poraženi su danas u Rigi od selekcije Brazila 81:72 na startu olimpijskog kvalifikacionog turnira.
    Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.