Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
13:02
13.1.2021.

IA: Politička imenovanja rukovodnog kadra suprotna obećanjima o profesionalizaciji

Najave raspodjele starješinskih i visokorukovodnih pozicija suprotne su ranije najavljivanom otvaranju uprave, ohrabrivanju najboljih da dobiju posao i profesionalizaciji državne uprave, ocijenili su predstavnici Instituta alternativa.


Institut alternativa je ranije ukazivao da licitiranje imenima i partijskom pripadnošću prilikom popune rukovodećih pozicija, naročito onih koje podliježu javnom konkursu, nije u duhu profesionalizacije niti privlačenja najboljih kadrova.

Iz Instituta podsjećaju, da prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, radna mjesta starješina organa i visokog rukovodnog kadra, primjera radi, direktora uprava i njihovih pomoćnika, se popunjavaju na osnovu javnog konkursa, u skladu sa prethodno propisanom procedurom koja podrazumijeva pravo svih koji ispunjavaju uslove konkursa da se prijave na ta mjesta, i da budu ocjenjivani isključivo u odnosu na određene rukovodne kompetencije i druge neophodne uslove za zasnivanje radnog odnosa.

"Informacije koje su procurile šalju poruku da su te i druge pozicije javnog sektora predodređene i dogovorene u odnosu na svojevrsne “partijske kvote”. To je bila i ranija praksa Demokratske partije socijalista i koalicionih partnera. Godinama smo svjedočili lošim posljedicama takvog pristupa i sklonosti da se partijski interesi podrede javnom interesu", navodi IA u saopštenju.

Izgovor da pozicije koje su u petogodišnjem ili četvorogodišnjem mandatu nijesu dovoljno privlačne za stručni kadar nije ubjedljiv, naročito jer rukovodioci u državnim organima po isteku mandata imaju pravo da budu raspoređeni na druga radna mjesta i postoje zakonski mehanizmi da im se omogući pravna sigurnost i uslovi koji neće odvraćati visokokvalifikovane kandidate da se prijavljuju na konkurse.

"Političke partije bi trebalo da rade na poboljšanju tih uslova i pravne sigurnosti rukovodećih pozicija, kako bi se omogućila neophodna ekspertiza i kontinuitet državne službe nezavisno od političkih promjena, ali i spriječile situacije da kada god se promijeni vladajuća većina ona se suoči sa “opozicijom” na formalno ekspertskim rukovodnim pozicijama. U suprotnom, ukoliko su informacije o raspodjeli mjesta tačne, mi ostajemo u začaranom krugu partijskih raspodjela. Dodatno, kao što smo ukazali u decembru 2020. godine u našoj analizi “Ka upravi po zaslugama, a ne po mjeri partija”, time se stvara alibi da svaka nova vlast po sličnoj matrici vrši imenovanja uz izgovor da su oni prije nje radili isto", dodaje se u saopštenju Instituta alternativa.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:40
  22.1.2021.

  Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je sve političke subjekte da prije otpočinjanja aktivnosti izborne kampanje za lokalne izbore u Nikšiću otvore poseban žiro račun i o tome obavijeste Agenciju.

 • 12:20
  22.1.2021.

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će potpisati set zakona koje je parlament u srijedu ponovo izglasao, navodeći da ga na to obavezuje Ustav. 

 • 11:59
  22.1.2021.

  Podstaknuti činjenicom da je oko 45.000 crnogorskih muslimana, koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani ili Crnogorci islamske vjeroispovjesti, bez adekvatne političke zastupljenosti, pokrenuta je inicijativa za osnivanje političke partije koja će izvorno predstavljati crnogorske Muslimane i sve ostale koji dijele građanske vrijednosti, saopštio je predsjednik inicijativnog odbora Hazbija Skenderović.

 • 15:30
  20.1.2021.

  Skupština Crne Gore, glasovima parlamentarne većine, usvojila je, na vanrednim sjednicama, sedam zakona, koji je crnogorski predsjednik Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.