Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
12:03
13.8.2020.

Počinje kampanja “Glasaj slobodno”

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokreće kampanju “Glasaj slobodno” kako bi promovisali neprikosnoveno pravo građana na slobodan politički izbor.


“Cilj kampanje je da, u uslovima poljuljanog povjerenja, građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor. Svakodnevno ćemo podsjećati državne organe da je njihov zadatak da u okviru svojih nadležnosti štite slobodu izbora građana.

Građane/ke ćemo porukama u kampanji podsjetiti da je moć u njihovim rukama, da su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga kod žele, bez obzira na pritiske i ucjene. Niko ne može znati niti provjeriti za koga su birači glasali”, saopšteno je iz CDT-a.

Kako su kazali, Za razliku od 2016. godine, zbog epidemije, u toku ove kampanje neće priređivati javne događaje, niti pokretati memorandume o saradnji na ovom polju sa nadležnim državnim institucijama niti političkim partijama.

“Ali ćemo ih, naravno, zato pozvati da kroz svoje kanale komunikacije i javne nastupe ohrabre građane/ke da na ovim izborima štite svoja biračka i građanska prava. Zato očekujemo aktivnu ulogu u ovom pravcu od strane Ustavnog suda, Tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Državne izborne komisije, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i sve učesnike u političkoj utakmici. Za nas je veoma važno da ove poruke dođu do što većeg broja građana/ki. Zato pozivamo i medijske kuće, NVO, i svjesne i aktivne pojedince/ke da nam pomognu da poruka “Glasaj slobodno!” dođe do što većeg broja ljudi”, navodi se u saopštenju.

U okviru kampanje, kako su pojasnili, biće pripremljeno i osam promotivnih spotova sa porukama koje treba da motivišu građane da slobodno izraze svoju volju na predstojećim izborima. Oni će biti emitovani na društvenim mrežama, portalima i TV stanicama.

“Ključne poruke kampanje su #bezkupovine, #bezucjena, #bezunistavanja, #jednomiusvojeime, #bezprljavognovca i #državnonijepartijsko koje u stvari predstavljaju suštinu zakonskih odredbi koje tretiraju krivična djela protiv izbornih prava. Pored ovoga, na sajtu CDT-a www.cdtmn.org je postavljena aplikacija pomoću koje građani/ke mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili u slučaju zloupotreba u izbornom procesu. Pozivamo građane i građanke da se masovno priključe našoj kampanji kako bi ove poruke ohrabrenja došle do što većeg broj ljudi”, zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:58
  27.9.2020.

  Dok roditelji u korona krizi razmišljaju kako i da li djecu poslati u školu, članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti donose novi set mjera na štetu građana Crne Gore, komplikujući zdravstvenu i ekonomsku situaciji u zemlji, poručili su danas iz nikšićke URE.

 • 15:03
  25.9.2020.

  Više od 60 odsto građana očekuje da Crna Gora nakon izbora ostane nezavisna i na evroatlantskom putu, dok više od 80 odsto ne dovodi u pitanje nezavisnost države, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

 • 17:35
  23.9.2020.

  Aleksa Bečić iz Demokrata novi je predsjednik Parlamenta Crne Gore. Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je 25 bilo praznih listića.

   

 • 07:47
  23.9.2020.

  Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsjednik, biće održana danas.