Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vuković novi predsjednik SO Nikšić

182836918_317712369917143_4283193636285047253_n
onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 07.05.2021. u 09:14

Uz prisustvo 37 odbornika, danas je održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine Nikšić.

Nakon prve tačke dnevnog reda – verifikovanja mandata, pristupilo se izboru predsjednika Skupštine opštine Nikšić.

Na tu funkciju sa 22 glasa izabran je Nemanja Vuković, odbornik liste „Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić“ i potpredsjednik OO Demokrata.

On je predložen od strane 22 odbornika, a predložile su ga liste Za budućnost Nikšića, Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić i Crno na bijelo-Može Nikšić. To je bio jedini predlog za predsjednika lokalnog parlamenta.

“Svečano se obavezujem da ću dužnost predsjednika Skupštine obavljati u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom Opštine, tako mi bog pomogao”, kazao je Vuković nakon izbora.

On je naveo da će ova vlast raditi za dobrobit grada i građana.

“Konačno je došlo vrijeme da naš grad u pravcu njegovog oporavka i razvoja vode časni, odgovorni i stručni ljudi. S tim u vezi, predstavlja mi izuzetnu čast i privilegiju što su mi upravo takvi ljudi ukazali povjerenje da danas kao prvi među jednakima budem izabran za predsjednika SO. Moja velika zahvalnost kolegama iz tri pobjedničke koalicije na podršci, a naravno, zahvalnost i kolegama koje su glasale drugačije, a koju će prepoznati i kroz vođenje sjednica sa moje strane u kojem neće moći da osjete ni trunku nepristrasnosti i neobjektivnosti na njihovu štetu”, istakao je Vuković.

Kazao je da je neophodno da odmah počnu sa poslom i odluke donose u demokratskom postupku na korist svih građana, bez obzira na bilo koje njihovo svojstvo ili pripadost.

Ko bude htio drugačije da se ponaša i radi drugačije, u Demokratama i u njemu lično, kako je kazao, će imati najvećeg protivnika.

“Uvjeren sam da ćemo u toku mandata biti konstruktivni i kooperativni, te da ćemo svi zajedno dati maksimalan doprinos razvoju grada i boljitku građana. Mi ćemo kao Skupština kreirati propise, ali nam je obaveza i da propise poštujemo i da im se povinujemo. Vrata Skupštine biće otvorena za sve građane, promovisaćemo što više otvorenosti i što više uključivanja javnosti u proces donošenja odluka”, istakao je on dodavši da ta vrata neće biti otvorena za one koji hoće kupoprodaju propisa i koruptivne šeme.

“Oni nemaju šta da traže ni u Skupštini ni u bilo kojoj drugoj instituciji opštine Nikšić. Propise ćemo donositi u skladu sa društvenim potrebama, a ne potrebama interesnih grupa. Zatupaćemo narodne interese, a ne crnu berzu”, dodao je on.

Ilegalni poslovi biće, kako je kazao, stavljeni van snage. Jačaće, prema njegovi riječima, sve kontrolne i nadzorne mehanizme, u cilju podizanja odgovornosti lokalnih javnih funkcionera ovog grada na najviši nivo.

“Trudiću se da saslušam svakog građanina, svakog predstavnika civilnog sektora i svakog legalnog preduzetnika. Svaka mjesna zajednica u meni će imati partnera u pokretanju inicijativa i njihovoj realizaciji”, naglasio je on.

Dodao je i da će ova Skupština umjesto doma jednoumlja postati istinska demokratska arena u kojoj će na dostojanstven i civilizovan način sučeljavati argumente i nametati se u kvalitetu rješenja.

“Neka je vječan naš voljeni Nikšić, neka je vječna Crna Gora. Živjela sloboda, živio mir”, poručio je on.

Burić: Bićemo konstruktivna opozicija spremna za saradnju

Odbornik liste “Evropski tim za Nikšić” Marko Burić kazao je da očekuje da nakon ove konstruktivne sjednice formiraju Klub odbornika, sa njegovim predsjednikom i zamjenikom.

“Kao što smo tokom kampanje sve vrijeme slali pozitivne poruke, tako će i naš pristup i odnost tokom ovog mandata biti pozitivan, prije svega u interesu Nikšića i svih građana Nikšića. Mi ćemo sigurno biti jedna konstruktivna opozicija, opozicija koja je spremna za svaki vid saradnje koji doprinosi dobru ovog grada”, naveo je on.

Kazao je da očekuje da svi zajedno budu posvećeni evropskom razvoju Nikšića, te da će u tom pravcu djelovati.

“Očekujemo jednu demokratsku, fer atmosferu kako je najavio novi predsjednik Skupštine opštine, očekujemo da nastavimo da razvijamo ovaj grad. Sigurno da ćemo mi imati ideje, sugestije, da će naša kritika biti konstrktivna, da će biti argumentovana i da ćemo na taj način doprinijeti da bude bolje svima nama u Nikšiću”, dodao je Burić.

Nemanja Vuković – biografija

Nemanja Vuković rođen je 17. juna 1995. godine u Nikšiću gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Kao srednjoškolac predstavljao je Crnu Goru na međunarodnom takmičenju iz mašinstva i mehatronike održanom 2013. godine u Istanbulu na kojem je dvočlani tim naše države osvojio 4. mjesto. Diplomu profesora fizičke kulture stekao je na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu u Beogradu, a trenutno privodi kraju magistarske studije iz oblasti komunikoloških nauka.

Od 2016. godine obavlja funkciju izvršnog direktora u firmi d.o.o „ZS- SAN” Nikšić, a od 18. juna 2016. godine obavlja funkciju potpredsjednika Opštinskog odbora Demokrata Nikšić, a član je Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

Završio je “Školu političkih studija” i „Školu multikulturalizma“, a polaznik je brojnih domaćih i međunarodnih seminara, u organizaciji prestižnih fondacija i instituta poput: Konrad Adenauer fondacija (KAS), Vestministerska fondacija (WFD), Robert Šuman institut (RSI), Nacionalni demokratski institut (NDI) i mnogih drugih..

Uz to, učesnik je brojnih okruglih stolova, javnih debata, konferencija i panel diskusija.

Aktivno se bavio fudbalom.

Govori engleski, njemački i ruski jezik.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci