Autor: onogost.me
Foto: Šahovski savez
21:50
12.6.2022.

Luka Drašković postao velemajstor

Današnji dan će biti zlatnim slovima zapisan u istoriji crnogorskog šaha - standardni crnogorski reprezentativac i član nikšićke Elektroprivrede, internacionalni majstor, Luka Drašković, osvojio je treći bal, prešao granicu od 2500 rejting poena, pa je na taj način postao velemajstor, prvi nakon 17 godina, odnosno prvi u nezavisnoj Crnoj Gori.

 


Drašković je treću normu osvojio na velemajstorskom turniru koji je igran na Cetinju, gdje je u devet kola, ostvario 4 pobjede i 5 remija i sa šest poena bio najbolji na turniru. Trećim balom ispunio je sve potrebne uslove za velemajstorsku titulu. Njemu je trebao remi u poslednjem kolu, u partiji sa internacionalnim majstorom Dudinom iz Rusije, a nakon četiri sata velike borbe, remi je  promovisao Luku u velemajstora.

Luka Drašković godinama važi sa predvodnika talentovane generacije mladih šahista, a titulu fide majstora osvojio je 2012. godine, dok je internacionalni majstor postao 2014. godine. Standardni je reprezentativac, a prošle godine osvojio je titulu prvaka Crne Gore. Ujedno, Drašković je prošle godine bio prvi predstavnik naše zemlje na Svjetskom kupu. Prvu normu za velemajstora osvojio je u Beogradu 2018. godine, dok je drugu osvojio u januaru ove godine u turskom Ajvaliku.

Mladi Cetinjanin Milo Pobor na ovom turniru osvojio titulu fide majstora, a da su dobar rezultat ostvarili i Draškovićeve reprezentativne kolege: velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Andrej Šuković.

Turnir na Cetinju igran je u sklopu Festivala šaha, u okviru kojeg se igra i Evropski školski kup, koji je počeo juče, a na kome nastupa 120 mladih šahista.

Festival će biti zaokružen još jednim velemajstorskim turnirom koji počinje preksjutra.

 

Izvor: Šahovski savez/rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:25
  3.7.2022.

  Gimnastički klub "Montenegro Street Workout" u saradnji sa Ekološkim udruženjem mladih "Zeleni centar", a uz podršku partnera, 13. jula organizuje sedmo takmičenje u street workout & calisthenics disciplinama.

 • 08:25
  24.6.2022.

  Na rekreativnom višeboju u Sutomoru, u organizaciji Nacionalnog Saveza za sport i rekreaciju, veterani Nikšića osvojili su 24 medalje - 11 zlatnih, sedam srebrnih i šest bronzanih.

 • 09:15
  21.6.2022.

  Nikšićanin Aleksa Maliković, član triatlon klub Anderba, zauzeo je drugo mjesto u disciplini Supersprint Aquathlon (plivanje i trčanje) na 4. Luštica Bay Aquathlon trci, koja je održana u Tivtu.

 • 10:44
  20.6.2022.

  Talenat, upornost i disciplina karakteristike su uspješnih pojedinaca. Upravo te tri osobine odlikuju sestre Šutović, Andrijanu i Katarinu, koje pored odličnog uspjeha u školi, nižu i zapažene sportske rezultate.