Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:22
30.11.2019.

Da li treba popravljati mliječne zube?

Veliki broj roditelja smatra da se mlječni zubi kod djece ne popravljaju, već se samo vade kada za to dođe vrijeme. Ovakva praksa može da dovede do brojnih problema sa vilicom, kako u detinjstvu, tako i kasnije.


Mliječni zubi, kao što znamo, ispadaju i bivaju zamijenjeni trajnima, ali to im ne umanjuje važnost i ne znači da ih ne treba popravljati.

Glavni razlozi za prevenciju i liječenje karijesa mliječnih zuba je sprečavanje boli i nelagode, sprečavanje infekcije vilica i zametaka trajnih zuba, održavanje dobre funkcije žvakanja i estetike. Pored toga, mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima. Ako budu uništeni karijesom i prerano izvađeni, može doći do poremećaja položaja trajnih zuba, što posljedično zahtijeva nošenje ortodontskog aparatića.

Roditelji treba da vode djecu kod stomatologa oko prvog rođendana, a kontrole su potrebne svakih tri do šest mjeseci. Takođe, treba imati na umu da su svi mliječni zubi „živi“ do sedme ili osme godine života, što znači da će i najmanji karijes izazvati bolove kod djeteta.

Ne smije se zaboraviti i to da se razne bolesti organizma mogu najranije uočiti u usnoj šupljini pa tako pomoć ili pregled stomatologa ne treba da budu usko vezani samo za zubobolju ili zubni kamenac. Bilo kakva promjena u ustima - kvržica, bol, zadah, promjena boje desni i tako dalje - znak je da pozovete stomatologa i zakažete pregled. Svako odlaganje rutinske kontrole može dovesti do komplikacija, a sanacija kasnije može biti neugodna i skupa.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:07
  13.7.2020.

  Jak imunitet važan je u borbi protiv virusa, a neki vitamini su važniji za jačanje imunološkog sistema nego drugi.

 • 17:39
  13.7.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su u posljednja 24 časa završile PCR analizu 479 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno. Tokom dana laboratorijski je potvrđena smrt kod pacijenta koji je liječen u OB Berane i čija je smrt ranije prijavljena.

 • 09:30
  13.7.2020.

  Crna Gora uklapa se u evropski prosjek kada je riječ o dužini čekanja rezultata PCR testova, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

 • 22:02
  12.7.2020.

  Mnoogi su pod strahom zbog drugog talasa pandemije koronavirusa, koja svakim danom broji sve više oboljelih. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, vrlo važno znati neke od navika koje jačaju imunitet i koje su nam sada neophodne.