Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:24
13.2.2020.

IJZ: MMR vakcina sigurna, neželjene reakcije rijetke

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je MMR vakcina protiv morbila (malih boginja) sigurna i učinkovita i da su rijetke neželjene reakcije, kao što su ozbiljna alergija, crvenilo ili kratkotrajna povišena temperatura.


Iz Instituta ističu da se primjenom vakcine uz adekvatan imunološki odgovor ostvaruje zaštitni nivo antitijela kod 95 odsto djece koja su vakcinisana jednom dozom sa navršenih 12 mjeseci života i gotovo kod 99 odsto djece koja su primila dvije doze vakcine.

“Tokom višedecenijskog praćenja upotrebe ove vakcine i nakon stotina miliona doza datih djeci širom svijeta jasno su utvrđene njene osobine i precizno se znaju neželjene reakcije koje mogu nastati jer kao i svi drugi ljekovi i vakcina protiv malih boginja može dovesti do pojave neželjenih reakcija”, ističu u Institutu.

Navode da je posebno bitno da se neželjene reakcije neće javiti kod svih vakcinisanih, već naprotiv – javiće se rijetko i samo kod pojedinih osoba.

“Ozbiljna alergija, kao najteža neželjena reakcija, može se javiti jednom na 100.000 datih doza ili čak i rjeđe, što s obzirom na broj datih doza u Crnoj Gori znači da će se takva reakcija vidjeti otprilike jednom u deset godina, a ne postoje podaci da je dosad zabilježena kod nas. Druga neželjena dejstva po pravilu su moguća i obuhvataju: bol i crvenilo na mjestu primjene vakcine, kratkotrajno povišenu tjelesnu temperaturu, otok na mjestu primjene, blagi prolazni osip, pojačanu sekreciju iz nosa ili kijanje, otok pljuvačnih žlijezda lica i vrata, prolazni pad broja trombocita, bol u mišićima i zglobovima”, navode iz Instituta.

Objašnjavaju da su gotovo sva nabrojana neželjena dejstva češća kod starije djece koja kasne sa primanjem prve doze vakcine, kao i kod odraslih, kratkog su trajanja i prolaze sama od sebe te najčešće ne zahtijevaju intenzivno praćenje od strane medicinskog osoblja.

“Rizik od razvoja komplikacija nakon infekcije virusom morbila je za određene entitete nekoliko desetina puta veći nego nakon primanja vakcine”, kažu iz Instituta.

 

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:14
  24.2.2020.

  Na pitanje koje muči roditelje još otkako se beba rodi, odgovor daje profesorka sa Univerziteta Rutgers.

 • 08:05
  24.2.2020.

  Izgradnja heliodroma u okviru Opšte bolnice Nikšić krenula je početkom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 70 dana. Direktor te ustanove Ilija Ašanin očekuje da radovi, ukoliko vremenski uslovi dozvole, budu završeni sredinom aprila.

 • 22:04
  22.2.2020.

  Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

 • 16:03
  22.2.2020.

  U Crnoj Gori je zbog koronavirusa pod nadzorom 29 osoba, kazao je Marko Bakić iz Instituta za javno zdravlje. On je potvrdio da je crnogorski državljanin koji se nalazi na brodu Diamond Princess u japanskoj luci Jokohama, prema najnovijim informacijama, zaražen virusom i kazao da će u najkraćem roku biti prebačen u nadležnu bolnicu na kopnu gdje će biti zadržan do potpunog ozdravljenja i oporavka.