Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:06
3.12.2019.

Jutarnje navike koje vam mogu produžiti život

Po jutru se dan poznaje. Sigurno ste više puta čuli tu rečenicu, ali vjerovatno nijeste svjesni koliko je istinita.


Ako vam je jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama, imaćete loše dane. Na to upozoravaju ljekari koji su napravili uputstva za ljepša jutra.

Usvojite li ih, mogli biste da uživate u srećnijem i zdravijem životu.

Duboko dišite

Nakon spavanja, soba je puna ustajalog vazduha čak i ako vam je prozor bio otvoren. Ako uradite vježbe ujutru prije nego vas pritisnu sve obaveze, napravili ste sjajan posao. Čim ustanete, otvorite sve prozore u domu, glavu izbacite van i duboko udahnite i izdahnite 10 minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsjetite da ste živi, zdravi i srećni.

Ako uspijete ujutru da razvijete pozitivan stav, tokom dana ćete biti otporniji na negativnosti koje će sigurno naići.

Doručak prije kafe

Možda obožavate kafu ujutru, možda ste i pušač, ali nezavisno od toga, ni kafu, a ni cigarete ne bi trebalo da konzumirate ujutru prije nego što ste nešto stavili u želudac.

Već i vrapci na granama znaju koliko je doručak važan. On je podloga za cijeli dan.

Istezanje

Tijelo je nakon spavanja pomalo tromo i svaki nagli pokret mogao bi da uzrokuje probleme. Kako se to ne bi dogodilo, nakon jutarnje higijene, obavezno napravite vježbe istezanja.

Ako ne znate kako se rade, pitajte trenera u obližnjoj teretani, a možete da potražite i na internetu.

Tuširanje

Ako vam je jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama, imaćete loše dane. Nakon vježbanja, idite pod tuš i naizmjenično se istuširajte toplom i hladnom vodom.

To će podstaći vašu cirkulaciju, a vas će u potpunosti probuditi i napuniti energijom. Nakon toga, ako želite, možete kožu da počastite hranjivim mlijekom za tijelo.

Tjelesne vježbe

Nakon istezanja, tijelo nagradite vježbanjem. Ako uradite vježbe ujutru prije nego vas pritisnu sve obaveze, napravili ste sjajan posao.

Vježbe su put do boljeg zdravlja i vitkosti. Dovoljno je 15 minuta.

Organizacija

Najviše problema ujutru ljudi imaju zbog lošeg upravljanja vremenom. Sav jutarnji stres proizlazi iz žurbe i kašnjenja. To je nešto što možete da izbjegnete ako se dobro organizujete.

Nastojte uveče prije spavanja da napravite plan za sutrašnji dan.

Naravno, trebaće vremena da usvojite nove navike, ali nemojte da odustajete. To su navike od kojih ćete biti bolje raspoloženi, aktivniji, odmorniji, zdraviji i ljepši.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:07
  13.7.2020.

  Jak imunitet važan je u borbi protiv virusa, a neki vitamini su važniji za jačanje imunološkog sistema nego drugi.

 • 17:39
  13.7.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su u posljednja 24 časa završile PCR analizu 479 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno. Tokom dana laboratorijski je potvrđena smrt kod pacijenta koji je liječen u OB Berane i čija je smrt ranije prijavljena.

 • 09:30
  13.7.2020.

  Crna Gora uklapa se u evropski prosjek kada je riječ o dužini čekanja rezultata PCR testova, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

 • 22:02
  12.7.2020.

  Mnoogi su pod strahom zbog drugog talasa pandemije koronavirusa, koja svakim danom broji sve više oboljelih. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, vrlo važno znati neke od navika koje jačaju imunitet i koje su nam sada neophodne.