Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:07
13.7.2020.

Koji vitamini vam mogu pomoći u jačanju imuniteta

Jak imunitet važan je u borbi protiv virusa, a neki vitamini su važniji za jačanje imunološkog sistema nego drugi.


Kako biste imali jak imunitet važno je ispravno se hraniti, a pravilan izbor namirnica od izuzetne važnosti.

Naročito je važno unositi vitamine koji jačaju imunološki sistem.

Evo o kojim vitaminima je riječ.

Vitamin B6

Vitamin B6 je važan za podršku bio hemijskih reakcija u imunološkom sistemu.

Hrana bogata vitaminom B6 uključuje piletinu, puretinu, tunjevinu, mlijeko, sir, grah, špinat, mrkvu, sjeme suncokreta i integralne proizvode, a pronaći ga možete i u zelenom povrću i slanutku.

Vitamin C

Znamo da ste sigurno nebrojeno puta čuli kako je vitamin C važan za naše zdravlje, a za to postoji i pravi razlog.

Naime, vitamin c najveći je pokretač imunološkog sistema i zaštitnik tijela i zato je važno unositi ga u organizam u što većoj mjeri.

Prirodnim putem ga u organizam možete unijeti pomoću sljedećih namirnica: narandža, grejpfrut, mandarine, paprika, špinat, kelj i brokula.

Vitamin E

Vitamin E je moćan antioksidans koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, a uz dovoljan unos ojačaćete imunitet do maksimuma. Namirnice bogate vitaminom E uključuju orahe, sjemenke i špinat.

Kako bi svoj organizam ojačali u potpunosti najbolje bi bilo tijelu obezbijediti dovoljan unos navedenih vitamina kroz hranu, ali ako to niste u mogućnosti postići, dodaci prehrani biće od pomoći.

Osim ovoga, trudite se ostati fizički aktivni i vježbati barem 15 minuta dnevno.

Izvor: Nezavisne novine

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:09
  13.8.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 367 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 44 novopozitivnih slučajeva infekcije.

 • 10:14
  13.8.2020.

  Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) i epidemiolog Senad Begić kazao je da je epidemiološki rizik tokom izbornog dana sveden na minimum, te da je on kao takav višestruko manji od boravka u nekom ugostiteljskom objektu. Kad je u pitanju početak školske godine, Begić kaže da je ključno pitanje možemo li djeci obezbijediti sigurnu radnu sredinu.

 • 17:12
  12.8.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 460 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkrivenio 65 novopozitivnih slučajeva infekcije.

 • 21:56
  11.8.2020.

  Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove jer pri kuvanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu izgubiti svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.