Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
18:14
25.9.2020.

NKT pooštrava mjere, Nikšić od ponedjeljka pod posebnim režimom

Vlada Crne Gore i NKT od ponedjeljka uvode nove mjere u opštinama, zavisno do broja inficiranih od Kovid 19, navodi se na tviter nalogu Vlade Crne Gore. Računaće se kumulativna incidenca (br. novih slučajeva / br. stanovnika, na 100.000 stanovnika) i to na 14 dana.

 


Prema trenutnim epidemiološkim podacima, koji ne obuhvataju novooboljele koji će biti otkriveni do kraja današnjeg dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

Evo šta sve to podrazumjeva:

1. U lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa manja od 400 nema novih mjera, ali se nastavlja striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih
epidemioloških mjera.

 

2. Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

 •  Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
 •  Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; i
 •  Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenute su leđima jedne drugima.

3. Između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

 • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

4. Veća od 1.200 uz važeće mjere:

 • a. Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
 • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 • c. Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom prije podne. Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno
ponedeljkom u 00:00 sati.

Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa
kretanjem stopa.

NKT zadužilo Ministarstvo prosvjete da do ponedjeljka sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine. Obaveza nošenja zaštitne maske uvedena za djecu stariju od 5 godina, a ne od 7 kao do sada.
NKT predložilo da Ministarstvo zdravlja donese odluku o novčanoj nagradi zaposlenih u zdravstvu koji rade sa #COVID19 pacijentima.

Inspekcijski organi da pomno kontrolišu poštovanje mjera

Inspekcijski organi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, još jednom su pozvani da dosljedno i u kontinuitetu nadziru sprovođenje važećih epidemioloških mjera i da o rezultatima kontrola redovno izvještavaju javnost.
Usvojen je XVII Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa.
Do 25. septembra 2020. u 09:00 priliv je 8.159.114,12 eura i 75.971,72 američkih dolara, a odliv iznosili 2.958.869,13 eura te je shodno tome stanje na računu 5.200.244,99 eura i 75.971,72 američkih dolara. Pregled odliva po sedmicama može se pogledati OVDJE.
 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:08
  25.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u držacvi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 638 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 168 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2 i to iz sledećih opština:

 • 21:44
  24.10.2020.

  Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge majke imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom.

 • 17:15
  24.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 743 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 193 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2i to iz sledećih opština:

 • 14:29
  24.10.2020.

  Pacijent star 70 godina preminuo je u nikšićkoj Opštoj bolnici zbog komplikacija izazvanih Kovidom-19.