Od novembra registrovano 516 slučajeva velikog kašlja, u Nikšiću sedam

screenshot/onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 05.02.2024. u 20:59
Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra 2023. godine, registrovao 516 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja). Pozivaju roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije, te da se što prije nadoknade propuštene doze i zaštite djeca od opasnih bolesti, naročito onih koje su, kako ističu, već prisutne u Crnoj Gori - veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su male boginje (morbili).

Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja i gripa – čija je aktivnost posebno izražena posljednjih sedmica na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći”, poručili su iz IJZ.

Kod 431 oboljelih od velikog kašlja bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 85 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Među registrovanim slučajevima (516), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (211), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (77), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (75), 16-20 godina (67), 1-5 godina (52), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (12) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (8).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (374) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (23), Baru (19), Budvi (11), Cetinju (10), Tivtu (8), Bijelom Polju (7), Herceg Novom (7), Nikšiću (7), Kotoru (6), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima.

“Od 516 registrovanih slučajeva, kod 462 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila,zauški, rubele, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)”, saopštili su iz IJZ.

Ističu da je veliki kašalj oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

“Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, zaključuje se.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Bijeli luk i med se smatraju prirodnim antibioticima. Ove dvije namirnice u kombinaciji čine odličan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripa i drugih bolesti.
  Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra registrovao je 681 slučaj obolijevanja od pertusisa, zbog čega epidemiolozi pozivaju roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih, i u pisanoj formi navedenih, od ljekara ne odlažu vakcinaciju.
  Djeca od druge do pete godine, koja boluju od cistične fibroze (CF) dobiće lijek trikafta do kraja marta, potvrdila je Portalu RTCG predstavnica Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Saša Mađarić.