Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:25
12.10.2021.

Ovi čajevi pomažu da ublažite upalu

Upala je prirodno oružje koje je našem tijelu potrebno za borbu protiv bolesti, liječenje povreda i sprečavanje infekcija. Međutim, kada upala postane hronična, ona tada može biti i problematična.


Stalna borba protiv upala niskog stepena takođe je teška za tijelo i s vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sistema.

Jednostavan način za ublažavanje upale je ispijanje čajeva. Naime, pijenje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka koje se nalaze u raznim mješavinama čaja imaju snažna protivupalna svojstva.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj sprječava upalu. Odličan je dodatak večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu uključivati ​​pomoć pri rješavanju nesanice i olakšavanje probavnih tegoba. Isprobajte čaj od kamilice s kapljicom meda i limuna za umirujući napitak koji ne sadrži kofein.

Zeleni čaj

Smatra se da zeleni čaj štiti srce od oštećenja i sprječava kardiovaskularne bolesti.

Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte matchu, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim spojevima zvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne učinke na metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.

Čaj od đumbira

Prema istraživanju, đumbir ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći tijelu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do boli, uključujući bol u koljenu do bolova u mišićima nakon vježbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Čaj od šipurka

Čaj od šipurka bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protivupalno djelovanje koje je povezano s bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom kao i drugim upalama.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:27
  25.10.2021.

  U Crnoj Gori registrovano je 370 novopozitivnih slučajeva koronavirusa, na 1.842 analizirana uzorka, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 • 22:12
  24.10.2021.

  Tuširanje hladnom vodom može biti pomalo neugodno tokom hladnijih mjeseci, ali postoji nekoliko zdravstvenih prednosti zbog kojih biste se ipak trebali odlučiti na ovaj korak.

 • 16:21
  24.10.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (subota, 23.10.2021. godine) završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2.747 uzoraka na novi koronavirus.

 • 09:09
  24.10.2021.

  U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) životno su ugrožena 54 pacijenta oboljela od Kovida-19.