Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:04
22.2.2020.

Ovo voće morate dobro da operete, kora krije opasne bakterije

Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.


Iako se čini da je čvrsta ljuska avokada dovoljna da zaštiti plod ispod nje, zapravo je istina da ta kora može biti odličan domaćin za bakterije poput listerije i salmonele, pokazuje posljednji izvještaj američke agencija FDA, koja savjetuje da perete avokado prije jela, baš kao što to činite s bilo kojim drugim voćem.

FDA je istraživanjem otkrila kako je od 1.615 avokada kod njih 17 procenata pronađena listerija u kori, dok je salmonela pronađena u tek jedan odsto.

Iako je taj procenat relativno mali, FDA snažno savjetuje da pažljivo operete avokado jer je sječenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:25
  9.4.2020.

  Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45h analizirano je 60 uzoraka među kojima nije bilo novopozitivnih slučajeva sa infekcijom novim koronavirusom.

 • 14:09
  9.4.2020.

  Montefarm će isporučiti svojim apotekama, u svim opštinama u Crnoj Gori, određeni broj zaštitnih maski, srazmjerno broju stanovnika.

 • 08:44
  9.4.2020.

  Od jučerašnjeg presjeka u 16:30 pa jutros do 08:30 analizirano je 107 uzoraka od kojih su 3 bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 • 22:02
  8.4.2020.

  Ko bi više u moru 'beauty' savjeta s kojima smo svaki dan bombardovani znao koje treba slušati, a na koje samo odmahnuti rukom. Pročitali ste da je preporučljivo umasirati sirovo jaje u kosu i dobili katastrofalne rezultate? Neko vam je rekao da ispucale vrhove možete eliminisati skupim uljima, a izgleda da ništa osim šišanja ne djeluje? Časopis Elle je sumirao najveće beauty mitove i objasno zašto ne djeluju.