Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
17:49
3.3.2021.

Prošireni kovid kapaciteti u Opštoj bolnici, po 250 eura zdravstvenim radnicima

U Opštoj bolnici Nikšić formirano je dodatnih 30 kapaciteta za kovid pacijente, kazala je Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović.


Isto toliko je omogućeno u Kliničkom centru, a kotorskoj i barskoj bolnici u završnoj fazi je ugradnja kiseoničnih stanica.

Ministarka je na današnjoj konferenciji apelovala na poštovanje mjera kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazimo.

„Zagovarala sam lokdaun od danas, ali konsenzusom je odlučeno da se u narednih deset dana pooštre mjere i propratimo situaciju dodatno. Presjeci će se praviti na svaka dva dana i o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost“, najavila je ona.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da se u opštini Ulcinj uvode mjere koje su na snazi u opštinama Budva i Herceg Novi. Istakao je da sve aktuelne mjere ostaju na snazi.

“Zbog smanjenja gužvi koje se javljaju pri izdavanju doznaka i dozvola, biće prekid rada prvostepenih socijalnih i ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad do 24. marta”, dodao je Galić.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić saopštio je da podržava inicijativu Borovinić Bojović da se zdravstvenim radnicima povećaju plate. 

"Kao prva mjera treba da se desi jednokratna isplata svim radnicima direktno uključenim u borbu protiv kovida od 250 eura. U martu će da se isplati taj novac, tako da možete računati na to. Znamo da je to minorna stvar i da neće značiti toliko, ali je poruka da Vlada misli na vas. Znamo koliko je teško zdravstvenim radnicima i želimo da znaju da je cijela Vlada potpuno uz njih", istakao je.

Poštovanje mjera pratiće tri tima

Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, poručio je da će biti formirana tri tima koji će biti zaduženi za kontrolu poštovanja mjera. 

 "Prvi tim činiće predstavnici Uprave policije koji će sprovoditi kontrolu vani: nošenje maske, distance, opominjaće građane i kažnajveće nesavjesne građane. Drugi tim činiće predstavnici UIP-a kontrole sprovođenja mjera u zatvorenom prostoru - javnim ustanovama, privrednim subjektima. Posebno će kontrolisati prostori koje koriste privredni subjekti. Treći tim činiće predstavnici Vojske koji će biti raspoređeni u najkritničnijim gradovima, imaće punktove gdje će moći da daju građanima maske i zaštitnu opremu, savjetuju ih i opominju da poštuju mjere", pojasnio je Odović. 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:00
  22.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1207 uzoraka na novi koronavirus.

 • 21:21
  21.4.2021.

  U Crnoj Gori su do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile 39.123 osobe, odnosno 6,3 odsto stanovništva, a drugu dozu 19.027 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 20:09
  21.4.2021.

  U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 417 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je 14 odsto od broja aktivnih slučajeva koronavirusa.

 • 15:04
  21.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1157 uzoraka na novi koronavirus.