Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
08:05
24.2.2020.

Završetak radova na heliodromu Opšte bolnice sredinom aprila

Izgradnja heliodroma u okviru Opšte bolnice Nikšić krenula je početkom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 70 dana. Direktor te ustanove Ilija Ašanin očekuje da radovi, ukoliko vremenski uslovi dozvole, budu završeni sredinom aprila.


Kako je kazao za naš portal, potreba za heliodromom je velika, prvenstveno radi interesa osiguranika i posebnih hitnih stanja.

“Nikšićka bolnica je najveća Opšta bolnica u Crnoj Gori i pripada joj gravitaciono područje od preko 100.000 stanovnika. Imajući u vidu prvenstveno interes građana Nikšića i tog pripadajućeg gravitacionog područja, ali i to da je Crna Gora prepoznata kao turistička destinacija, javljaju se česte potrebe zbog  planinarskih aktivnosti turista, da gorske službe spašavanja transportuju povrijeđene do najbliže zdravstvene ustanove”, objasnio je Ašanin.

Kako je kazao, to je nešto što je savremeni trend i potreba, a Opšta bolnica će dobiti savremeni moderni heliodrom po svim evropskim standardima, sa mogućnostima za slijetanje helikoptera i u otežanim vremenskim uslovima.

“Mislim da će svaka ustanova tog tipa morati u neko dogledno vrijeme imati heliodrom, ne samo zbog transporta pacijenata ,već i zbog dolaska stručnjaka iz okruženja, timova za neke specifične, rijetke intervencije koje će raditi sa domaćim specijalistima”, dodao je on.

Heliodromska pista biće smještena između zgrade Psihijatrijskog odjeljenja i portirnice.

Projakat je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori. Amabasada je raspisisala tender i selektovala izvođača radova, a za taj posao izabrana je firma BS-T iz Albanije.

Investicija je vrijedna, kako je ranije kazao Ašanin, 262.000 dolara.

Ostale vijesti iz kategorije