Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Porodični biznisi predstavljeni u Tehnopolisu

naslovna_tehno1
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 15.06.2017. u 09:46

Petnaestak nosilaca porodičnih biznisa danas je prezentovalo svoje priče u IPC Tehnopolis na Sajmu ideja za porodične i lokalne biznise.

Prema riječima izvršnog direktora, Ratka Batakovića, današnji događaj jedan je u nizu u Tehnopolisu koji za cilj ima promovisanje preduzetništva i razvoja lokalne ekonomije, na bazi korišćenja lokalnih resursa.

„Ono što je suština i što nas danas najviše raduje jeste što imamo 15-ak izlagača sa njihovim primjerima dobre prakse. Osim izlagača, štandove u Tehnopolisu danas imaju i banke i mikrofinansijske institucije, dok će Investiciono-razvojni fond sa svojim predstavnicima danas u direktnoj komunikaciji svim zainteresovanima reći na koji način mogu da apliciraju i za koje projekte mogu dobiti sredstva, odnosno koje su to ideje koje se podržavaju. Tu su i predstavnici Opštine i Sektora za preduzetništvo i naši stanari koji se bave marketingom“, kazao je Bataković ističući da su u Tehnopolisu svoju ulogu ozbiljno shvatili, te da se trude da svakodnevnim aktivnostima pokažu da je veoma važno uzeti sudbinu u svoje ruke i koristiti lokalne resurse i ono što imate.

Osim lokalnih nosilaca ideja, učestvovali su i gosti iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako je danas svoje put od ideje do realizacije predstavila i Marija Ognjenović iz Beograda čija firma se bavi proizvodnjom jestivih gljiva.

„Ekofungi je firma koja se bavi proizvodnjom šampinjona i bukovače na jedan malo drugačiji i inovativan način. Mi proizvodimo bukovaču na toz od kafe, učimo ljude kako da proizvode bukovaču, proizvodimo bukovaču na odrezanim grančicama od voća i ostalog drveća, bavimo se proizvodnjom šampinjona zlatnih i bijelih. Jedini imamo organski sertifikat za proizvodnju šampinjona i nosioci smo dva projekta iz našeg inovacionog fonda Srbije – Fonda za inovacionu delatnost“, kazala je ona dodajući da je njihova filozofija da u u prirodi ne postoji otpad i da su gljive jedini organizmi koji mogu otpad da pretvore u visoko kvalitetnu hranu, pa je tako naglasila da toz od kafe nije otpad već sirovina, input za proizvodnju visokokvalitetne hrane bukovače, kao i slama koja ne mora da se spaljuje već je takođe takođe supstrat za proizvodnju bukovače.

Naša sugrađanka Rajka Milatović bavi se tkanjem i ovo joj je prvi put da učestvuje na ovakvom sajmu.

„Tkanje je jedan stari zanat koji gotovo da izumire. Bavim se pomalo i pletenjem kapica i šeširića, ali osnovno je tkanje, koje radim od prirodnih materijala. Nijesam privržena nekakvoj tradiciji, ali moji proizvodi podsjećaju na spoj modernog i tradicionalnog. To što radim jeste namjensko i može da se nosi svakodnevno“, kazala je Rajka u čijoj ponudi se može naći sve od pončoa, kapica, futrola za naočare, kapa, šalova, prsluka, ogrtača… Ovim poslom se bavi zadnjih pet godina i za svoje tkanje kaže da ima jednu drugačiju svrhu i cilj, te da osim ljubavi koje ulaže u njega ima jednu humanu misiju odnosno misiju darivanja.

„Sve moje tkanje i sve što se proda od tkanja osim za materijal ide u humanitarne svrhe“, dodala je ona.

A Tamara Butorović, koja sarađuje sa sestrom, poznata je velikom broju naših sugrađana, koji se često odluče da kod nje kupe unikatni nakit pravljen od žice.

„Možda nekog i inspiriše moj rad da počne nešto slično da stvara u svojoj sferi interesovanja. Radim ovaj nakit sa ljubavlju već četiri godine i svakog dana je sve više i više izražena ta ljubav i strast prema baš ovoj vrsti, ja bih rekla umjetnosti. On je lak za nošenje i idealan je poklon za nekog, zato što je unikat. Unikatom ga ne čini samo način izrade već i materijali koji nijesu uočljivi na ovim prostorima“, istakla je ova takentovana Nikšićanka dodajući da su joj ovakvi događaji u velikom doprinijeli boljoj prodaji i samopouzdanju, ali čak i sticanju prijatelja.

Pored njih, svoje ideje predstavili su: Marko Marić – Agroturizam “Marića gaj”, Bosna i Hercegovina, Dragica Mirjačić – Proizvodnja sokova i likera od drenjina, Zorica Zečević – Proizvodnja kora za pitu, Ratko Bataković – Proizvodnja domaćih jaja, Vanja Zorić Šundić – Proizvodnja kolača, Rašo Miljanić – Organska proizvodnja sira, Đorđe Bulajić – Organska proizvodnja povrća, Slavica Tadić – Izrada tepiha “Virjanka”, Javorka Batrićević – Proizvodnja sokova, likera i sira, Vanja Tomanović – Atelje “Egziperi”, Marija Popović – Izrada suvenira, Dejan Zejak – Proizvodnja malina u plasteniku i Vladimir Đaković – Proizvodnja domaćeg sapuna i trajnog keksa.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji "Okvir" večeras na Prvom programu TVCG.
Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) će do kraja godine nabaviti 30.000 brojila čime će riješiti višemjesečni problem nastao zbog blokiranih tendera nabavke.
Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) saopštili su da je došlo do kašnjenja u realizaciji poslovnih procesa propisanih Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom EPCG-Željezara, zbog čega kasni isplata martovskih zarada radnicima. Oni su to kazali nakon što su danas radnici EPCG Željezare protestvovali ispred upravne zgrade tog preduzeća zahtijevajući isplatu marsovske zarade.