Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uniprom metali: Sporazumno raskinut ugovor, u radu firme Novi Boksiti ustanovljene nepravilnosti

 • Autor onogost.me
 • 28.12.2023. u 13:57
Firma Uniprom metali i Novi Boksiti potpisali su sporazumno raskid ugovora.

To je saopšteno iz firme Uniprom metali, nakon što su jutros radnici jame Biočki stan blokirali rad na kopu i put prema drugom kopu Đurković do.

Oni su kazali da do raskida ugovora dolazi jer su utvrđene nepravilnosti u radu firme Nove boksiti, koje nijesu otklonjene. Navode i da su  eksploatisali manju količinu rude nego što je dogovoreno.

„Ovo je uslijedilo kao posljedica više nepravilnosti i nepoštovanja rudarskog projekta, a koje je u kontinuitetu inspektor pronalaziou u radu firme Novi boksiti. Kao što znate, postoji rudarski projekat, ovjeren od strane države,  i eksploatacija rude mora da se vrši prema ovom projektu. Svako odstupanje i nepoštovanje ovog projekta podliježe krivičnoj odgovornosti. Svakog mjeseca dolazi rudarski inspektor i vrši kontrolu radova na eksploataciji rude crvenog boksita iz jame Biočki stan, kao i usklađenost sa  rudarskim projektom. Ukoliko postoje neke nepravillnosti, rudarski inspektor daje rok do kada morate otkloniti te nepravilnosti po važećem rudarskom projektu. Nakon više kontrola, pod odgovornošću firme Novi Boksiti, svaki put su ustanovljene nepravilnosti i s obzirom da ni do danas nijesu otklonjene, Uniprom Metali je sporazumno raskinuo ugovor sa firmom Novi Boksiti“, piše u saopštenju firme Uniprom metali.

Navode da zaposleni nisu dali rudarskom inspektoru da sa izvršnim direktorim firme Novi Boksiti i direktorom firme Uniprom Metali uđe u jamu Biočki stan i da pregleda da li se radi po propisima i zakonima o rudarstvu.

„Kako Uniprom Metali isključivo rade po zakonu i propisima o rudarstvu, a kako je propisano zakonima  u Crnoj Gori, od toga ne želimo da odstupimo i ovo je glavni razlog zbog koga je došlo do sporazumnog raskida ugovora. Minimalne količine u jami Biočki stan su 330.000 t  tj. svake godine ova količina treba da se eksploatiše. Od 2016. godine, kada je firma Uniprom metali otvorila jamu Biočki stan, nikada nije postignuta ta količina“, navode iz Uniprom metala.

Po odobrenom rudarskom projektu, kako su kazali, planirano je godišnje 500.000 t gdje se srazmjerno povećanoj proizvodnji povećava dio koncesione naknade koja pripada Opštini Nikšić i državi Crnoj Gori.

„Firma Novi Boksiti su po mjesecima eksploatisali rude: jun- 7129 t, jul 20.282 t, avgust 21.746t, septembar 20.295 t, oktobar 20.554 t, novembar 20.552 t, decembar 16.627 t. što je ukupno 127.189t. Prethodni podizvođač  Bumech Crna Gora ostavio je pripremljeno radilište sa 800m otkopnih hodnika. Firma Novi Boksiti nije vršila pripremne radove kroz krečnjak, što im je bili obaveza prema projektu, već su samo vršili otkopavanje pripremljene rude. Sve je konstatovano u  zapisnicima nadzornog inženjera i više puta su opominjani da moraju započinjati pripremne radove, što ni do današnjeg dana nije ispoštovano s njihove strane te smo morali prekinuti ugovor“, navodi se u saopštenju.

Radnici će biti pozvani na razgovor

Radnici su jutros prilikom blokade kazali da su od 31. decembra na Birou rada.

Iz firme Uniprom metali su kazali da nakon raskida ugovora sa Bumech  Crna Gora, 50 radnika je ostalo bez posla.

„Bez obzira što Uniprom Metali nijesu imali nikakvu obavezu prema njima, ipak smo njihovim porodicama i njima pet mjeseci uplaćivali po 450 eura. Iskreno, ne znamo privatnu firmu u svijetu koja ovo radi. Naravno, radnici koji su tada pokazali zahvalnost na način što su slali zahvalnice za sve učinjeno, jutros su, neki od tih istih radnika, blokirali rad Uniprom metalima. Vjerujemo da je i to neki način zahvalnosti. Svakome na obraz. Svakako, 3. januara će pojedinačno biti pozvani na razgovor svi radnici nakon čega ćemo, u odnosu na uslove koje ispunjavaju, ali i koje su imali u firmi Novi boksiti, otvoriti radna mjesta za one koji žele da rade“, navodi se u saopštenju firme Uniprom metali.

 

 

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.