Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Lokalna uprava: Uklonjeno oko 15 divljih deponija, nastavljamo akciju

240732635_392289082455677_6172759808395268419_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.08.2021. u 21:49

Opštinske mašine dvije sedmice bile su na terenu. Epilog – očišćeno 15 divljih deponija.

Nakon razgovora sa novinarima portala, gdje im je uručena foto-dokumentacija divljih deponija, gradske vlasti obećale su da će početi sa uklanjanjem deponija, a to su, kako je suditi po fotografijama, zasad opravdali i na terenu. Uklonjene su nekolike deponije na području Rubeža, kod Željezare, prema Oštrovcu, Kočanima, u Humcima, Staroj Varoši, Trebješka ulica, djelovi korita i okolina rijeka Bistrice i Gračanice.

Prethodno je sa dvije lokacije, kod rampe Boksita i Plavog mosta prema Gvozdenicama, odvezeno devet kamiona otpada.

No, na tome, kako obećavaju iz Opštine, neće stati. U narednim danima nastaviće da čiste u užem gradskom jezgru, a kroz par dana, kako kažu, mašine planiraju da se zapute prema Goliji, Orahu... 

„Slijedi i čišćenje otpada pored magistralnih puteva. Dok se sve deponije ne očiste nećemo stati“, poručio je v.d. sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Đorđije Manojlović.

Manojlović je kazao da su obišli oko 20 lokacija, vodeći se mapom koju je portal Onogošt u saradnji sa građanima kreirao.

Upitan da li će se na tim lokacijama nakon sanacije opet pojaviti deponije, Manojlović kaže da imaju rješenje.

„Planirano je postavljanje tabli i video nadzora. Komunalna policija će obilaziti dok ne oformimo eko-rendžere“, kazao je Manojlović.

On je ranije precizirao da Sekretarijat ima u planu da formira službu eko-rendžera, kao vid eko-policije koja bi obilazila opštinu Nikšić i ukazivala na nepravilnosti. Imala bi zakonsku osnovu da kažnjava vinovnike ovog čina i djelovali bi sa komunalnim službama. Na taj način bi se slučaj divljih deponija, prema mišljenju Manojlovića, podigao na veći nivo, jer jedino kaznenom politikom, mogu stati na kraj ovom problemu, smatra on.

Kazao je da je u planu postavljanje kontejnera, ali da će se na to pričekati dok Komunalno preduzeće ne raspiše nabavku, jer ih trenutno nema.

Sve više poziva za čistiju okolinu

Nakon što je pokrenuta akcija uklanjanja deponija, prema riječima Manojlovića, javio im se veliki broj građana.

„Odemo da čistimo jednu lokaciju, pa dođu ljudi i zamole nas da uklonimo otpad koji se nalazi u blizini njihovih kuća, rijeka“, navodi on.

Apeluje da svi podjednako moramo doprinijeti da se ovaj problem riješi, kako građani, tako i službe zadužene za čistoću.

A dio građana je pokazao i poslao poruku da želi čistije rijeke, livade, okolinu, popunjavajući anketu koju smo objavili sredinom jula. Kada smo u saradnji sa građanima pokrenuli akciju mapiranja divljih deponija otkrili smo da se kao mjesta odlaganja otpada biraju korita rijeka, izvori, mjesta pored glavnih saobraćajnica, seoskih puteva... Obilaskom terena, divlje deponije zatekli smo na oko 30 lokacija, a našem obilasku prethodila je anketa, koju su naši čitaoci, popunili, te nas uputili na neka od najkritičnijih mjesta u Nikšiću.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci