Nema novog ocjenjivanja, ponovljeno polaganje može biti 13. juna

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 04.06.2023. u 12:41
Komisija za ocjenjivanje eksternog matuskog ispita iz Crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti saopštila je da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove đaka, što je bila preporuka Državne maturske komisije. Poručuju da ne mogu da zažmure na činjenicu da je na 21. zadatak oko 200-300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor. Predlažu da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje eksterne mature u vanrednom roku - 13. juna.

Državna maturska komisija ranije je preporučila Ispitnom centru da Komisija za ocjenjivanja testova iz CSHB, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz tog  predmeta.

U reagovanju Komisija navodi da o preporuci Državne maturske komisije, nijesu zvanično obaviješteni, već su o tome saznali iz medija.

“Ipak, pošto profesionalno obavljamo posao, i stalo nam je do učenika koji nijesu samo svojom krivicom dovedeni u ovu situaciju, opet predlažemo da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje u vanrednom junskom roku koji je planiran za 13. jun”, poručuju iz Komisije za ocjenjivanje.

Podsjetimo u petak grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Nakon toga ministar prosvjete Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.

Reagovanje Komisije prenosimo u cjelosti:

“Bez namjere da se pravdamo bilo kome za odgovorni i ove godine posebno teški posao koji smo odradili, odlučismo da se i mi oglasimo i javno kažemo ono što smo vidjeli. Ili je možda trebalo da zažmurimo? Da zažmurimo na 21. zadatak na koji je oko 200-300 učenika dalo istovjetan, inače netačan odgovor: „Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno“, a još 150-200 učenika je na isti zadatak napisalo odgovor: „Može se protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno, ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja.“ Možda nije trebalo da vidimo stotine i stotine istih učeničkih odgovora na zadatak 18.b: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu.“, odnosno kraću verziju kod takođe stotine i stotine odgovora: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta“.

Da li je trebalo namjerno previdjeti eseje prepisane sa sajtova: https://pcfoto.biz blog 279960 („Selfie – trend kao društveni poremećaj“), https://sr.wikipedia.org („Petar II Petrović Njegoš“) i https://makanje.me („Vladika sa dušom pjesnika“) i slično? Možda je neko mogao zažmuriti, ali mi ne. Posebno NE zbog 4000 i više učenika koji su pokazali svoje znanje. Žao nam je samo što među tim učenicima ima onih kojima fali jedan, dva ili tri boda za bolju ocjenu, a mi zbog objektivnosti i profesije koju časno obavljamo ne možemo i ne smijemo da zažmurimo i dodijelimo im te bodove tamo gdje ih nema.

Da li neko danas misli na te učenike? Da li je trebalo da se Ministarstvo prosvjete i Državna maturska komisija bave njima i zbog njih spriječe ovo što se sada dešava, ili su oni nebitni jer ne dižu bunu i ne uzvikuju usred zgrade tri važne institucije obrazovanja: „Lopovi!“? Komisija za ocjenjivanje je od starta ukazivala na problem i na to da će on posebno eskalirati na uvidu i prigovorima. Ali nijesu nas čuli ili nijesu htjeli da nas čuju. Tražili smo pisani odgovor šta uraditi jer je ove godine prepisivanje masovno. Naišli smo na ćutanje, odnosno na usmena objašnjenja i obećanja da će nam poslati pisani odgovor. I… nije se desilo ništa. Tačnije, desilo se svašta.

Ističemo da je Komisija za ocjenjivanje formirana od strane Državne maturske komisije, a na prijedlog Ispitnog centra, izvršila ocjenjivanje maturskih testova u periodu od 15. aprila do 23. maja 2023. godine. Ocjenjivanje je obavljeno u skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u gimnaziji i Pravilnikom o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, kao i Ugovorom koji su potpisali svi ocjenjivači. U toku ocjenjivanja uočen je veliki broj učeničkih odgovora koji su istovjetni. Ocjenjivači su sve odgovore bodovali u skladu sa Uputstvom za bodovanje, a prepisane tekstualno duže odgovore (10, 11, 13, 16, 17c, 18b, 21, 22, 23b, 24. i 25. zadatak) evidentirali na koricama testa. Vodili smo i elektronsku evidenciju o prepisanim zadacima i, nakon završenog posla, sve podatke poslali upravi Ispitnog centra da bi sve bilo spremno za preliminarne rezultate. Da li je trebalo pisati nule, ili učenik je izgubio pravo polaganja u ovom ispitnom roku, ili nešto treće – o tome nije odlučivala Komisija za ocjenjivanje. Dostavljamo samo dio tabele sa evidentiranim prepisanim odgovorima, šifre učenika su zatamnjene.

U toku rada, Komisija se dva puta obraćala mejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije (mejlove dostavljamo u prilogu). U njima smo tražili odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, jer smo uočili da je preveliki broj učenika koji će, ukoliko se primijeni čl. 24 Pravilnika za gimnazije, odnosno čl. 27 Pravilnika za stručne škole, izgubiti pravo polaganja ispita u ovom ispitnom roku. Međutim, do kraja ocjenjivanja nijesmo dobili odgovore.

U toku uvida u testove učenici i roditelji svoju ljutnju usmjerili su na ocjenjivače, ističući da su načinom bodovanja namjerno oštećeni učenici iz pojedinih regija naše zemlje, ne znajući da ocjenjivači ocjenjuju testove pod šiframa i ne znaju ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

S obzirom na to da su 1. juna objavljeni preliminarni rezultati ispita, a 2. juna izvršen uvid u testove, rok za prigovore na ocjene je istekao istog dana u 19 sati. Ova Komisija nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove (što je preporuka?! Državne maturske komisije, o čemu nijesmo zvanično obaviješteni, već smo saznali iz medija) i mijenja već utvrđene bodove.

Ipak, pošto profesionalno obavljamo posao, i stalo nam je do učenika koji nijesu samo svojom krivicom dovedeni u ovu situaciju, opet predlažemo da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje u vanrednom junskom roku koji je planiran za 13. jun.

Komisija za ocjenjivanje neće se više oglašavati”, poručili su iz Komisije za ocjenjivanje eksternog matuskog ispita iz CSBH jezika i književnosti.

Komisija za ocjenjivanje je uz otvoreno pismo, kako bi ilustrovala način na koji je utvrđeno da su učenici prepisivali dostavila i dio tabele sa evidentiranim preisanim odgovorima uz zatamnjivanje šifre đaka.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Lirski_subjekti

   Kojim budalastinama zamaraju djecu, nebitni ste i vi, predavaci, kao i vasi predmeti… Povrijedili su im sujetu, pa se sada svete i daju sebi na znacaju!

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
  Menadžment Pošte Crne Gore uputio je poziv predstavnicima Jedinstvenog sindikata zaposlenih i Nove sindikalne organizacije za nastavak pregovora u petak, 6. oktobra u 14 sati.