Optužen bivši v.d. predsjednika Opštine Nikšić: Perovića terete da je Grboviću omogućio 28.000 naknade

1585917147-niksic-reportaza-povodom-novonastale-situacije-usled-pojave-covid19-potpredsjednik-opstine-i-clan-operativnog-staba-dragan-perovic-o-mjerama-za-zastitu-najugrozenijih-sugradjana
Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 04.10.2022. u 15:25
Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg vršioca dužnosti predsjednika opštine Nikšić Dragana Perovića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Optužnica je dostavljena Višem sudu na provjeru, a kontrola dokaza zakazana je za 13. oktobar.

Prema optužnici, Perović je 10. novembra prošle godine potpisao rješenje kojem svom prethodniku Veselinu Grboviću odobrava primanje naknade godinu nakon prestanka funkcije u visini zarade koju je primio poslednjeg mjeseca na funkciji predsjednika opštine Nikšić, a u iznos su obračunati i prekovremeni sati.

Time je Perović, kako se sumnja, oštetio nikšićki budžet za 27.973 eura.

“Danas funkcioneri DPS-a sjede kod kuće, primaju naknadu po prestanku funkcije i naknadu za prekovremeni rad. Ta naknada za Grbovića donesena je u trajanju od jedne godine, a Perović je tim činom izvršio krivično djelo iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, odnosno zloupotrebu službenog položaja”, saopštio je ranije podnosilac krivične prijave protiv Perovića.

Grboviću je u septembru 2020. godine po sili zakona prestao mandat predsjednika opštine jer je stekao uslov za penziju. Tada ga je na toj funkciji zamijenio Perović, ali kao vršilac dužnosti predsjednika, i odmah u novembru donio sporno rješenje. Inače o takvim pravima isključivo odlučuje Odbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine.

Na inicijativu predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, sadašnji predsjednik opštine Marko Kovačević poništio je Perovićevo rješenje.

“Da se radi o zloupotrebi službenog položaja uklazuje i činjenica da navedeno pravo nije moglo biti utvrđeno iz razloga što Veselin Grbović nije ispunjavao uslov za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije u trajanju od godnu dana”, zaključio je Vuković.

On je najavio da će lokalna uprava pokrenuti parnični postupak ukoliko bivši predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović dobrovoljno ne uplati u budžet Opštine 27.973 eura.

Bivši v.d. predsjednika opštine Nikšić Dragan Perović tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

“O realizaciji tog rješenja starao se Sekretarijat za finansije, razvoj i preduzetništvo. Rješenje je donio Odbor za izbor i imenovanja, a sve je urađeno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi”, istakao je Perović.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.