Autor: onogost.me
Foto: Vlada Crne Gore
14:01
14.10.2021.

Vlada usvojila dokumenta za zdravstveni turizam i zimsku sezonu

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Program razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore 2021-2023. godine s Akcionim planom i Plan pripreme zimske turističke sezone 2021/2022. godine, što predstavlja jasan pokazatelj strateški orjentisanog pristupa za oporavak, ali i dodatni razvoj turizma kod nas.


Kako su iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopštili, Crnoj Gori postoji okvir za međusobnu povezanost turizma, zdravlja i drugih oblasti, kako bi država bila prepoznata kao zdravstveno-turistička destinacija sa potencijalom za podršku fizičkom i mentalnom zdravlju.

“Prirodne ljepote, geografska pozicija, bogata kulturno-istorijska baština i raznovrsna ponuda u dijelu prevencije, stomatologije i estetske hirurgije snažan su resurs koji će doprinijeti ostvarivanju ovog cilja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako bi se u narednom periodu dobili konkretni rezultati osim pomenutog Programa kreiran je i Sažetak, kao prateći materijal dokumenta namijenjen široj javnosti, investitorima i potencijalnim zainteresovanim stranama u zdravstvenom turizmu.

 “Tokom izrade ovog dokumenta ostvarena je kvalitetna međuresorna saradnja, posebno između  Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva zdravlja, ali i drugih ministarstava nadležnih za regulisanje i/ili razvoj zdravstvenog turizma Crne Gore. Navedeni Progam ima za cilj da usaglasi i uspostavi djelovanje glavnih razvojnih subjekata u javnom, privatnom i civilnom sektoru. Ujedno, dokument će predstavljati platformu za podizanje konkurentnosti zdravstveno-turističke ponude Crne Gore, gdje se posebno ukazuje na potrebu prilagođavanja postojećih zakona, kao i na potrebu dodatnog obrazovanja pružaoca zdravstveno-turističkih usluga, akreditacije i sertifikacije ustanova itd”, navode iz Ministarstva.

Program razvoja zdravstvenog turizma, kako su pojasnili iz Vladinog resora, podržava viziju da Crna Gora bude prepoznata kao razvijena destinacija u oblasti zdravstvenog turizma.

 “Isto tako, u cilju što bolje realizacije predstojeće zimske turističke sezone, na današnjoj Sjednici Vlade je usvojen i Plan pripreme zimske turističke sezone 2021/2022. godine, dokument koji sadrži informacije dostavljene od strane lokalnih samouprava sa uvrštenim planovima lokalnih turističkih organizacija, relevantnih državnih institucija, javnih preduzeća i skijališta. Podsjećamo, godinama unazad su pripremani planovi ovakve vrste, ali su uglavnom prikazivali nerealne i ambiciozne rezultate koji nisu ostvarivi. Samim tim izvještaji o realizaciji istih nijesu imali adekvatnu upotrebnu vrijednost budući da nijesu bili u skladu sa planiranim obavezama”, dodaje se u saopštenju.

Kako pojašnavaju iz Ministarstva, u cilju realnijeg i smislenijeg planiranja, metodologija izrade je promijenjena u odnosu na prethodnu, i svim zainteresovanim stranama su date jasne instrukcije na koji način mogu dostaviti informacije od suštinske važnosti, a koje se tiču zimske turističke sezone 2021/2022. godine.

“Ovakvi dokumenti predstavljaju konstruktivne korake u cilju unapređenja cjelokupnog stanja u turizmu, postavljajući temelje na realnim i ostvarivim rezultatima. Razmišljamo o racionalnoj i dugoročnoj upotrebi potencijala, a sve to za opšte dobro naših građana, jer na kraju oni moraju imati najviše beneficija od svakog gosta”, zaključuje se u saopštenju.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:29
  25.10.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

   

 • 12:54
  25.10.2021.

  Savjet mjesne zajednice nikšićka Župa uručio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom u Nikšiću, kompjuter sa pratećom opremom.

 • 11:21
  25.10.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove tokom vikenda kontrolisala je 23 ugostiteljska objekta u Nikšiću, prilikom čega su inspektori podnijeli četiri krivične prijave zbog neposjedovanja kovid potvrde.

 • 07:53
  25.10.2021.

  Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je jutros u 4.52 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 kilometra istočno od Stubice, kod Nikšića.