Autor: onogost.me
Foto: Demokrate
17:07
11.9.2020.

Mitrović: Koliko je koštala gradnja heliodroma, koliko se pacijenata godišnje transportuje helikopterima?

Predsjednik OO Demokrata Nikšić Marko Mitrović pitao je direktora nikšićke Opšte bolnice Iliju Ašanina koliko je koštala gradnja heliodroma u krugu bolnice, te koliko se u prosjeku iz bolnice pacijenata godišnje transportuje helikopterima.


“Iz razgovora sa stručnjacima iz vazduhoplovstva i njihovih analiza proizilazi da postojeći heliodrom u krugu bolnice izgrađen je na takvom mjestu da je omogućeno slijetanje samo malom broju specijalnih helikoptera koji su malih gabarita jer su okolo zgrade i objekti, pri tome helikopteri koji se nalaze u vlasništvu MUP-a i vojske Crne Gore, ne mogu zbog svojih gabarita da se spuste u krug nikšićke bolnice, što nameće pitanje da li se o toj činjenici uopšte vodilo računa prilikom planiranja izgradnje. Stoga se nameću i sledeća pitanja ko je i na osnovu čega odlučio da se baš na tom mjestu, sa priličnim ograničenjima, izgradi heliodrom, te koliko je od izgradnje do sada bilo polijetanja sa heliodroma u svrhu transporta pacijenata”, ističe Mitrović.

Kako je naglasio, ni najmanje ne sporeći potrebu da se obezbijedi najbolji mogući transport i oporavak pacijenata, mora se dati jasan, precizan i dokumentovan odgovor na pitanje za šta je uloženo 262.000 eura osim za pripremu terena i ugradnju betona, za par reflektora i sijalica i jedan vjetrokaz.

“Za taj obim radova i izdataka, zaista je potrošen neuobicajeno visok iznos novca, te stoga zahtijevamo dokumentovanje za svaki utrošeni cent.  Da li je heliodrom dobio upotrebnu dozvolu i tražimo da se ista javno pokaže kao i kompletna tehnička dokumentacija, koja je neophodna po zakonu za građenje?”, pita Mitrović.

Poziva Ašanina da podnese ostavku, prije svega iz razloga što, kao tvrdi, protivzakonito uzurpira tu javnu funkciju.

“Osim toga, odgovornost mora da snosi i zbog toga sto je dugogodišnjim vođenjem ove ustanove sveo nikšićku bolnicu na niske grane u pogledu opremljenosti, u vezi čega smo javno prezentovali dokaze, kao i zbog toga što je sveo ovu ustanovu na jednog infektologa i taj problem kulminira u trenutku epidemije kada još četiri opštine gravitiraju našoj bolnici kao Covid regionalnom centru. Da ne govorimo o odsustvu javne odgovornosti da se založi za bolji standard zdravstvenih radnika, i da javno opomene partijskog saborca koji krši mjere NKT-a organizovanjem rođendana i drugih proslava, jer ionako odlazi u neslavnu istoriju kao prvi i jedini u svijetu doktor i rukovodilac bolnice, koji je pozvao interventnu policiju na kolege, doktore medicine”, navodi Mitrović.

Kako je naveo, ako hoćemo ozdravljenje institucija, prvo javnost mora da se suoči sa istinom u kakvom stanju se nalaze zdravstvene ustanove, i kakvi su bilansi finansijskog poslovanja i upravljanja imovinskim sredstvima i da se zna šta se radi i šta se radilo sa javnim novcem.

"To je preduslov i institucionalnog oporavka i vladavine prava. Znamo da ova pitanja nijesu prijatna za bezakone javne funkcionere, ali mi smo uvijek hrabro istupali i postavljali pitanja, a vrijeme je da se prezentuju odgovori i snosi profesionalna i pravna odgovornost", poručio je on.

Ostale vijesti iz kategorije