Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obavezno učešće pripadnika VCG u međunarodnim snagama

vojska-cg-1000x555
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.01.2019. u 13:14

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) biće obavezni da učestvuju u svim zakonski propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama u inostranstvu.

To je predviđeno Zakonom o upotrebi jedinica VCG u medunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, koji će sjutra razmatrati Odbor za bezbjednost i odbranu.

Predlogom zakona propisuje se da se u međunarodnim snagama u inostranstvu i na vježbama i obuci pored jedinica VCG mogu upućivati i pojedini njeni pripadnici.

“Izmjenom Zakona omogućava se načelniku Generalstaba VCG da, uz saglasnost ministra odbrane, upućuje jedinice Vojske ranga nižeg od voda, odnosno pripadnika Vojske, ne samo na obuke, već i na vježbe u inostranstvo”, kaže se u obrazloženju.

Propisano je da se popuna jedinica VCG za upotrebu u medunarodnim snagama u inostranstvu za aktivnosti podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija, podsticanja razvoja demokratije, pravne sigurnosti i zaštite ijudskih prava, na koje se Crna Gora obavezala međunarodnim ugovorima, vrši na dobrovoljnoj osnovi.

„A za aktivnost odbrane država saveznica u smislu Sjevernoatlantskog ugovora učešće pripadnika VCG je obavezno“, kaže se u obrazloženju zakona

Propisuje se obaveznost učešća pripadnika VCG u svim Zakonom propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama.

„Na ovaj način omogućava se upotreba u međunarodnim snagama kompletnog sastava formacijske jedinice VCG, koja je deklarisana za međunarodne aktivnosti i sertifikovana od NATO. Ovim se obezbjeđuje da svi pripadnici ove jedinice istovremeno izvršavaju zadatak, jer jedino kompletna i kompaktna jedinica može izvršiti namjenski zadatak u međunarodnim snagama“, kaže se u obrazloženju zakona.

Predlogom zakona propisuje se da se u međunarodnim snagama, odnosno mirovnim misljama i drugim aktivnostima u inostranstvu upućuju pripremijene, zdravstveno sposobne, obučene i opremljene jedinice, odnosno pripadnici Vojske i pripadnici civilne zaštite i zaposleni organima državne uprave.

Predviđeno je pravo na novčanu naknadu za oštećenje organizma, odnosno za slučaj smrti pripadnika VCG za vrijeme učešća u međunarodnim snagama, vježbama ill obuci u inostranstvu, odnosno pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spasavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave.

„O pravu na novčanu naknadu za slučaj oštećenja organizma odlučuje Ministarstvo odbrane, odnosno organ državne uprave čiji starješina izvršava akt Vlade Crne Gore o učešću u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu”, kaže se u obrazloženju.

Pokretanje postupka i odlučivanje o novčanoj naknadi za slučaj smrti ovi organi vrše po službenoj dužnosti. Visinu novčanih naknada propisuje Vlada Crne Gore.

 

Izvor: Mina

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Klimatske dezinformacije, koje izazivaju sumnju u naučne teorije, prijete da postanu ravnopravne sa informacijama, upozorila je izvršna urednica platforme Raskrinkavanje.me Jelena Jovanović, dok direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović poručuje da je crnogorskim građanima potrebno mnogo više kredibilnih i pravovremenih informacija o posljedicama klimatskih promjena.
Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.