Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ribarima bespovratna podrška za investicije

fly-fishing-1149502_640
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 20.02.2019. u 13:20

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je pet javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške razvoju sektora morskog ribarstva, marikulture i slatkovodne akvakulture.

“Objavljena su tri javna poziva za morsko ribarstvo – poziv za dodjelu podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, zatim poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov pelagičnih resursa i poziv za modernizaciju profesionalne ribolovne flote u malom privrednom ribolovu za plovila do 10 metara. Takođe, objavljeni su javni pozivi za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture, kao i slatkovodne akvakulture”, saopšteno je iz tog resora.

Profesionalni ribari, kako je pojašnjeno, na moru mogu da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija za rekonstrukciju i opremanje ribolovnih objekata, zamjenu pogonskih generatora, nabavku opreme za ribolov i plovidbui opreme za čuvanje ribe u cilju podizanja standarda bezbjednosti hrane.

“Pored navedenih prihvatljivih investicija, ribari u malom obalnom ribolovu mogu ostvariti i podršku za kupovinu plovila, u skladu sa određenim kriterijumima propisanim javnim pozivom. Ovom mjerom se omogućava našim ribarima bolja bezbjednost i sigurnost na moru, kao i bolja efikasnost u ulovu ribe”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Visina podrške kroz javne pozive za ulov pelagičnih i demerzalnih resursa iznosi do 50 odsto od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do 10.000 eura po plovilu, a za mali obalni ribolov maksimalno do 5.000 eura po plovilu. Maksimalna podrška kroz javne pozive za marikulturu i slatkovodnu akvakulturu iznosi do 7.000 eura.

“Kroz dva javna poziva za dodjelu podrške za poboljšanje konkuretnosti i efikasnosti sektora marikulture i slatkovodne akvakulture, u iznosu do 50 odsto investicije, uzgajivači mogu rekonstruisati uzgajališta, izgraditi ili rekonstruisati objekte za skladištenje hrane i opreme, nabaviti opremu za automatizaciju procesa uzgajanja, kao i opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište. Podržavaju se i investicije u nabavku mreža i uvođenje novih tehnologija, u cilju zaštite uzgajališta od predatora”, navodi se u saopštenju.

S ciljem intenziviranja razvoja sektora ribarstva, Agrobudžetom za 2019. godinu za podršku ovom sektoru obezbijeđeno je 1,5 miliona eura, što je povećanje od 49 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Švajcarska kompanija 8B Capital S. A. jedina je aplicirala za pojedinačne pregovore za zakup pogona nikšićke Željezare - Čeličane i Kovačnice, zvanično je rečeno “Vijestima” iz Elektroprivrede (EPCG).
Na sastanku ministara energetike i rudarstava Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića kao i predstavnika dvije elektroprivrede, dogovoreno je da se od tekuće 2024. godine isplaćivati naknada za Bilećko jezero, Opštini Nikšić, u iznosu od oko 600.000 eura.