Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izašlo oktobarsko izdanje naučnog časopisa „JASPE“

tumber
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 08.10.2019. u 13:44

Oktobarsko izdanje časopisa JASPE - Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, koji sve više postaje temelj međunarodne naučne saradnje u oblasti sporta i fizičkog obrazovanja, donosi u novom broju osam originalnih naučnih radova i dva pregledna rada.

Autori su u ovom broju nastojali da odgovore na aktuelna pitanja iz oblasti sporta, fizičkog vaspitanja i antropologije, kao što su uticaji fizičkih vježbi na agresivnost, devijantno ponašanje i samopouzadnje kod djece u uzrastu od 11 do 15 godina, potom efekti koji se postižu pripremnim vježbama sa paraolimpijskim košarkašima, fitnes programi za žene i uticaj na bol u donjim leđima, tjelesni uticaji kod  kičmenih povreda i druge aktuelne teme.

Autori u ovom broju većinom dolaze iz regionalnih zemalja i iz Crne Gore, dok uređivački tim ovog časopisa čine naučnici iz Brazila, Turske, Malezije, te naučnici iz regiona, Srbije, Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, dok je glavni urednik sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Bojan Mašanović.

Časopis JASPE, koji izdaje  Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom, izlazi od 2017. godine. Do sada je objavio oko 130  naučnih radova iz oblasti antropologije, sporta i fizičkog vaspitanja.

Za vrlo kratko vrijeme ovaj časopis je svojim radom dosegao indeksiranost u svjetskim naučnim bazama kao što su: DOAJ, Index Copernicus, Google Scholar, Crossref, ROAD.

JASPE izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru svake godine. Časopis ima štampano i elektronsko izdanje, koje je dostupno onlajn, sa otvorenim i besplatnim pristupom za sve zainteresovane čitaoce, a pogotovo za pojedince koji se bave sportom, primjenjujući savremene metode.

Možete pogledati novi broj časopisa na OVOM linku.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sadašnji problem sa kju groznicom ujedno ponovo aktuelizuje pitanje potrebe izgradnje postrojenja za tretman životnjskog otpada, kazali su iz Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN), apelujući na državne institucije i nadležno ministrastvo poljoprivrede da ubrza proces izgradnje na lokaciji za koju će biti i građani saglasni.
Bazen u Sportskom centru u najboljem slučaju, biće ponovo otvoren krajem oktobra, kazali su iz tog preduzeća. Višemjesečni problem koji su uslijedili zbog kvara na toplotnim pumpama, zbog čega je bazen pola godine van funkcije, iz Sportskog centra očekuju da će biti riješeni izborom novog ponuđača.