Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Na gazdinstvu Miličić traži se kilo više domaćeg sira

95150533_234613254296893_333085820590227456_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 29.04.2020. u 06:07

Milivoje Miško Miličić prije pet godina odlučio je da otvori farmu krava i pokrene proizvodnju i preradu mliječnih proizvoda.

„Razmišljao sam i planirao da radimo ono što možemo u uslovima u kojima živimo. Računao sam da ima perspektivu i da se može fino razvijati“, priča Milivoje i priznaje da nije pogriješio.

U župskom selu Dučice proizvodnja se odvijala postepeno. S prvim litrima mlijeka sa njegove farme, počela je i prerada u njihovom pogonu, koji je, kako ističe, opremljen odlično tehnološki i prostorno.

Priznaje da se gazdinstvo Milićić može pohvaliti velikim izborom sireva, na čijoj proizvodnji vrijedno radi zajedno sa suprugom i četvoro djece, ali kada posao savlada, povremeno angažuju i pomoć sa strane.

„Imamo više vrsta sireva, osnovna vrsta je mladi lisnati sir u koji ide 80 odsto i više proizvodnje. Takođe, imamo neku osnovnu vrstu suvoga sira, koji se manje prodaje, on je sa dodacima i aromatičnim biljem. Počeli smo zadnjih mjeseci proizvodnju kajmaka“, priča ovaj vrijedni domaćin.

Ističe da mladi lisnati sir najbrže nalazi kupce, a u posljednje vrijeme traži se kilo više.

„U zadnjem periodu sve što plasiramo i prodamo. Zaliha praktično nemamo“, priznaje Milivoje.

Proizvodnja mladog sira, kako kaže, radi se po jednostavnoj proceduri i već sjutradan može da ide na tržište, dok je za sušeni sir potrebno i do mjesec dana da se dođe do finalnog proizvoda.

Proizvodi proizvedeni na ovom domaćinstvu završavaju na domaćem tržištu i rafovima marketa od Nikšića do Kotora.

„Najveća i najšira saradnja je sa Domaćom trgovinom, odnosno Konto i Aroma marketima, gdje se u Nikšiću, Spužu, Danilovgradu, Podgorici, Budvi i Kotoru mogu naći proizvodi naši proizvodi. Imamo saradnju sa još desetak manjih i većih privatnih prodavnica“, kaže Milivoje, ali ne krije da je u početku imao poteškoća sa pronalaskom tržišta.

„Sada smo na nekom zadovoljavajućem nivou po pitanju tržišta, cijene proizvoda i naplate. Polako je sve došlo na svoje, tako da sad mogu reći da sam zadovoljan“, priznaje on.

Tajna dobrog sira je, kako kaže, obezbijediti potrebne prostorno-tehničke uslove i dobar kvalitet sirovine.

„Kupac je najbolja preporuka i važno je da prodaja ide kontinuirano. Završna riječ po pitanju kvaliteta pripada kupcu“, priznaje Milivoje.

Počeli i sa proizvodnjom svinjskog mesa

Poslednjih godinu dana na domaćinstvu Miličić posvećeni su i proizvodnji svinjskog mesa.

„Primijetili smo da je povećana potražnja za sušenim svinjskim mesom, pa pravimo i prodajemo kobasice, pečenicu, rebra, slaninu“, zaključuje Milivoje.

Više o ponudi prozvoda, ali i mogućnosti dostave na kućnu adresu možete kontaktirati sledeće brojeve telefona: 069/299-703 ili 068/067-638.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sve vrste goriva od ponoći su pojeftinile dva do četiri centa, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti dva do četiri centa, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.
Crnogorsko tržište kapitala danas se može smatrati atraktivnijim za investitore i fondove zahvaljujući sveobuhvatnim reformama i kontinuiranim naporima na usklađivanju sa međunarodnim standardima, ocjenjuje predsjednik Komisije za tržište kapitala (KTK) Željko Drinčić.