Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odbornici danas o budžetu

opstina-_moja_slika
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 29.12.2020. u 06:53

Odbornici vladajuće koalicije danas će održati posljednju ovogodišnju sjednicu, a na njoj glavna tačka dnevnog reda biće usvajanje budžeta za 2021. godinu.

Pred odbornicima naći će se budžet vrijedan 23,5 miliona eura, što je skoro pola miliona eura manje nego što je budžet za 2020. godinu.

Strukturu planiranih prihoda čine tekući prihodi u iznosu od 14,22 miliona eura, što je za čak million i po eura više nego za 2020. Zbog usvojenih poreskih olakšica, a na šta se opština odlučila zbog uticaja epidemije koronavirusa na sveukupnu ekonomiju, najvažniji opštinski porez - porez na nepokretnost, biće manji za oko 400.000 eura u odnosnu na ovogodišnji, odnosno oko 5,6 miliona eura. No, taj manjak nadomjestiće prihodi od naknada koji su za oko 2 miliona eura veći nego za 2020, a najviše zahvaljujući Zakonu o finansiranju upravljanja vodama koji je usvojen 2. avgusta. Podsjetimo ovaj Predlog je u Skupštini Crne Gore obrazlagao tada aktuelni potpredsjednik Vlade, a sada predsjednik Opštine, Milutin Simović.

Zakon propisuje da Elektroprivreda Crne Gore na ime naknada, kao korisnik akumulacija, godišnje Opštini Nikšić uplaćuje oko 2 miliona eura.

U strukturi prihoda još učestvuju Porez na dohodak fizičkih lica 2,1 milion eura, Kratkoročni plasmani i sredstva prenešena iz prethodne godine 3 miliona eura, te državana pomoć iz Egalizacionog fonda od 5,5 miliona eura.

Kada su u pitanju izdaci opština će na bruto zarade potrošiti oko 5,7 miliona eura, što je za oko 300.000 eura više nego u ovoj godini. Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru iznose oko 5 miliona eura, što je blizu 800.000 više nego za 2020, dok su kapitalni izdaci oko 4 miliona eura ili million manje nego za ovu godinu. Na otplatu dugova opredijeljeno je 3,23 miliona eura, što je za oko 1,3 miliona eura manje nego za tekuću godinu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novom odlukom Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) poslanici koji su istovremeno i čelnici opština ili lokalnih parlamenata, moraće da se odreknu jedne od pozicija koje pokrivaju.
U vrijeme dok kju (Q) groznica hara Nikšićem, dok je ugroženo zdravlje građana i dok svjedočimo nestajanju stočnog fonda, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica ne odgovara na zahtjeve za slobodan pristup informacijama u vezi sa navedenom temom, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić.