Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Građani podnijeli 45 pritužbi na rad policajaca

epwmgyqw4aamiv3
twitter
  • Autor onogost.me
  • 23.01.2021. u 07:18

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom 2020. godine, izvršili kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu 45 pritužbi građana.

Nakon sprovedenih postupaka kontrole, u pet slučajeva (11,11 odsto od ukupnog broja), pritužbe su ocijenjene osnovanim, saopšteno je Vikend novinama iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije.

“U četiri slučaja, izvještaji o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljeni su direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskih postupaka protiv sedam policijskih i to protiv četiri policijska službenika zbog teže povrede službene dužnosti, dva policijska službenika zbog teže povrede službene dužnosti i jednog policajca zbog teže povrede službene dužnosti”, saopšteno je Vikend novinama.

U dva od ovih slučajeva, Izvještaji o izvršenim provjerama pritužbe, sa spisima predmeta, dostavljeni su na dalji postupak i nadležnim državnim tužilaštvima, zbog postojanja osnova sumnje da su se u radnjama i postupanju četiri policijska službenika stekla obilježja krivičnog djela zlostavljanje iz čl.166a, st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

U jednom slučaju, Izvještaj o izvršenim provjerama pritužbe, sa spisima predmeta, dostavljen je Etičkom odboru na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika, zbog postojanja sumnje da je postupanje policijskog službenika bilo u suprotnosti sa Kodeksom policijske etike.

U preostalih 40 slučajeva, pritužbe su ocijenjene neosnovanim, jer u sprovedenim postupcima kontrola nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje i ponašanje policijskih službenika.

Međutim, i pored te činjenice Izvještaji sa spisima sačinjenim u postupcima unutrašnje kontrole dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima, na konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.
Nevladina organizacija Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP) organizovala je info-sesije za poslodavce javnog i privatnog sektora iz Berana, Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja, s ciljem otvaranja radnih mjesta za mlade iz ranjivih grupa.