Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Tokom prošle godine Skupština donijela 46 zakona

img_4940
Skupština Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 17.04.2021. u 12:42

Skupština Crne Gore je lani održala 13 sjednica, uključujući i konstitutivnu 27. saziva i donijela 80 akata, od čega 46 zakona, podaci su iz Izvještaja o radu Parlamenta za 2020.

Iz Skupštine Crne Gore poručuju da je objavljivanje izvještaja o radu za 2020. godinu jedna u nizu aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i jačanje transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta koji je, od početka rada 27. saziva, jedan od glavnih prioriteta djelovanja.

“Realizacija značajnog broja aktivnosti bila je uslovljena okolnostima izazvanih pandemijom koronavirusa, koje su u bitnom uticale na dinamiku i intezitet rada Parlamenta. U Izvještaju su, između ostalog, prikazani i podaci o Skupštini, njenom sastavu, zakonodavnim i kontrolnim aktivnostima, kao i o njenom djelovanju na međunarodnom planu i jačanju administrativnih kapaciteta, uz prikaz utrošenih sredstava”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Takođe se navodi da je tokom protekle godine predsjedniku Vlade Crne Gore postavljeno 28, a njenim članovima 192 pitanja. Održano je 159 sjednica radnih tijela, na kojima je razmotreno 420 tačaka dnevnog reda, a realizovano je i jedno kontrolno i 22 konsultativna saslušanja.

“U dijelu koji govori o transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta, navedene su i jedne od najznačajnijih novina, a to su, između ostalog, otvoreni nalozi Skupštine Crne Gore na najpopularnijim društvenim mrežama – Fejsbuku, Tviteru i Instagramu. Značajna novina odnosi se i na mogućnost praćenja sjednica radnih tijela putem interneta, kao i objavljivanje obrasca za predstavke na vebsajtu Skupštine, čime je olakšano njihovo podnošenje, ali i omogućeno efikasnije postupanje po njima od strane nadležnih službi i radnih tijela Skupštine”, stoji u saopštenju.

U Izvještaju se podsjeća i na to da je izvršena temeljna rekonstrukcija sala u kojima se održavaju sjednice radnih tijela, čime su se poboljšali uslovi rada, ali i stvorile pretpostavke za uvođenje direktnih prenosa sjednica radnih tijela, što je projekat koji je realizovan u ovoj godini.

“Treba istaći da su poboljšani i uslovi rada medijskih predstavnika u novinarskoj loži, koja se nalazi u sklopu Plenarne sale Skupštine. Obezbijeđen je i prostor sa kojeg osobe sa invaliditetom, koje koriste invalidska kolica, mogu nesmetano pristupiti i uzeti učešće u radu Parlamenta”, zaključuje se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.